Impulsada pel Cercle Tecnològic de Catalunya, l’eina de referència per a l’estudi de l’àmbit tecnològic i digital de Catalunya va celebrar els seus 15 anys de vida. Imprescindible!

Imatge del Cercle Tecnològic de Catalunya
Imatge del Cercle Tecnològic de Catalunya. 2023. Tipus de lletra: Cercle Tecnològic de Catalunya. Llicència: Tots els drets reservats.

El passat dijous 15 de juny, el Cercle Tecnològic de Catalunya va organitzar la presentació dels resultats del Baròmetre TIC 2023. Enguany, la destacada eina de referència per a l’estudi de l’àmbit tecnològic i digital de Catalunya va celebrar els seus 15 anys de vida amb un reeixit esdeveniment amb interessants reflexions. En concret, l’acte es va portar a terme a les instal·lacions del CosmoCaixa a la ciutat de Barcelona.

El Baròmetre TIC és un estudi de l’àmbit tecnològic i digital de Catalunya que té com a objectiu central oferir una anàlisi representativa que aporti una visió àmplia dels principals indicadors. En aquest sentit, l’informe fa una fotografia de l’ecosistema tecnològic català i mostra les futures tendències d’innovació i els futurs camps d’evolució del sector tecnològic de Catalunya. En aquest cas, la intel·ligència artificial va ser la gran protagonista. Durant l’acte, es va parlar de com aquesta tecnologia modelava el present i de com probablement definiria la quotidianitat del futur, impactant en sectors com la salut o la indústria de la cultura, entre moltes altres.

Una de les principals reflexions va ser que tot i que fa 15 anys existien plataformes com Facebook o YouTube i s’estava molt a prop de posar-se unes ulleres de realitat virtual, no es pensava que algun dia els algoritmes tindrien aquesta afectació tan massiva o que arribarien a aquesta velocitat tan accelerada.

Especialment, es va parlar de la relació entre la intel·ligència artificial i el sector de la salut i de com aquesta estava incidint en l’àmbit. En tot moment, es va voler ressaltar que les noves tecnologies ajudaven i permetien guanyar temps i eficiència, però que el component humà continuava sent essencial. També, es va parlar de la relació entre la intel·ligència artificial i la indústria de la cultura i l’entreteniment, així com de la relació entre la intel·ligència artificial i l’urbanisme, on es va fer incidència en la importància de treballar al servei de les persones. La intel·ligència artificial suposava una modelització avançada per a comprendre els fenòmens de manera més sofisticada i millorar la qualitat de vida de les persones i es va proposar potenciar les comunicacions digitals i terrestres per a facilitar la connexió entre les grans ciutats i les poblacions petites, extraient els beneficis de les grans ciutats i creuant-los amb les potencialitats de les poblacions petites. Finalment, es va parlar de la intel·ligència artificial en el sector espacial i es va mostrar amb la missió Hypatia.