Imatge per difondre l'informe sobre tendències de ciberseguretat T1 2019 “El mercadeig amb dades personals”
Imatge per difondre l'informe sobre tendències de ciberseguretat T1 2019 “El mercadeig amb dades personals”. Autor: Pexels. 2018. Llicència: BY-SA.

Els ciberatacs, les fuites i el robatori de dades, les inversions en criptomonedes, els atacs de ransomware i les noves accions governamentals destinades a obtenir el control sobre Internet són alguns dels temes presents.

L'informe evidencia que durant el primer trimestre de 2019, hi ha una tendència creixent en el volum de dades personals filtrades o robades. Les fuites de dades mostren una activitat destacable i dupliquen en nombre de registres les de tot l'any 2018: es comptabilitzen més de 2.700 milions.

En el camp de les criptomonedes, destaca principalment el tancament de Coinhive, la principal plataforma de mineria il·lícita. A més, la devaluació del mercat i la redistribució deguda a la creació de noves plataformes de canvi ha fet que la devaluació de les criptomonedes i la reducció de beneficis durant el 2018 ha fet que els inversors siguin molt més prudents i sigui molt difícil cometre frau.

L'informe també destaca els atacs de ransomware com a principal enemic de les empreses. Un ransomware és un tipus de virus que impedeix o limita l'accés d'un usuari/a al seu propi sistema informàtic. Aquests virus xifren i bloquegen els arxius de les seves víctimes per a sol·licitar un rescat, (normalment en bitcoins, la moneda virtual) a canvi de recuperar-los. 

El CESICAT, conscient d'aquesta greu amenaça, s’ha adherit al programa No More Ransom (NMR), una iniciativa sense ànim de lucre creada al 2016 i impulsada a través d’una associació publico-privada.

Respecte a les noves accions governamentals destinades a obtenir control sobre Internet, l'informe observa que el primer trimestre de 2019 ha estat marcat per múltiples eleccions locals i europees que ha portat als estats a prendre mesures per garantir la transparència de les eleccions.

Totes les dades i conclusions sobre l'informe, es poden consultar a través d'aquest enllaç.