Activitats d'estiu al barri de Ponent de Viladecans
Activitats d'estiu al barri de Ponent de Viladecans.

El Punt Òmnia de l'Associació Cultural Gitana de Viladecans ha ideat, creat i està dinamitzant, el nou blog del també nou Casal de barri de Ponent. Aquest nou espai a Internet vol ser un reflex de la nova etapa que les associacions de veïns del barri de Ponent (Can Palmer, Luís Moré i Viviendas Congreso) i l'Associació Cultural Gitana de Viladecans han iniciat durant el primer trimestre d'aquest any 2013, amb el trasllat de les seves ubicacions als espais d'un dels mòduls de l'antiga Escola Dr. Fleming, cedit per l'Ajuntament de Viladecans i gestionat per ViUrbana.

Aquest fet va més enllà d'un trasllat físic, ja que implica que les associacions estiguin millor comunicades entre elles i puguin així continuar de forma més estreta i eficient el treball comunitari al barri de Ponent del municipi de Viladecans.

Així, el nou blog del Casal de barri de Ponent s'ha estructurat pensant en aquest context i objectiu. A més a més, cal remarcar que aquest blog no vol substituir els espais a Internet que ja disposen algunes de les associacions, sinó que el que vol és reflectir el treball comunitari a través dels projectes i activitats que es van fent al Casal de barri de Ponent, tot remarcant i donant visibilitat a tots els seus protagonistes: associacions, institucions i persones col·laboradores.

Una altra característica és que és un blog fet amb Wordpress i ubicat al planeta de blogs de Xarxanet.org, i que una altra de les característiques de la seva estructura és que s'ha intentant que la navegació sigui el més clara i senzilla possible.

 

Adopto el civisme

La creació i estrena del blog s'ha fet coincidint amb l'execució de la segona edició d'un projecte comunitari dirigit als infants i a les famílies del barri, organitzat per totes les associacions presents al casal, i que reflecteix la unió que mostren per treballar conjuntament més enllà de les seves diferències. Aquest projecte està coorganitzat per l'Ajuntament de Viladecans i es diu Activitats d'estiu a Ponent "Adopto el Civisme".

L'Òmnia de l'Associació Cultural Gitana de Viladecans va col·laborar l'any passat en la seva primera edició, com a projecte pilot, i ho ha tornat a fer aquest any.

Collage de les activitats d'estiuEn ambdues edicions, l'aportació del punt ha estat la d'oferir suport tècnic general durant tot el procés d'organització interna i creant eines per facilitar i promoure la participació dels infants a la vida comunitària, com un dels seus drets expressats a la Convenció sobre els Drets dels Infants de les Nacions Unides, explicant ells mateixos a les seves famílies, al barri i al municipi en general, amb les seves paraules, dibuixos o fotografies, el què anaven fent durant els dies d'estiu en què compartien jocs, activitats, sortides, esports i tallers amb l'eix transversal de la promoció del civisme, la cohesió social i la convivència.

L'any passat el taller que es va realitzar des de l'Òmnia va ser un Taller de Periodisme, amb la realització final d'una petita revista feta pels infants, i que es pot veure visitant l'apartat Activitats d'estiu a Ponent "Adopto el civisme 2012", del menú "Activitats" del blog del Casal de barri de Ponent.

En la segona edició d'aquestes activitats d'estiu 2013, la col·laboració del punt ha estat la de crear el blog i la d'oferir-lo com a eina de participació als infants des de l'1 al 12 de juliol, i també ha tingut l'objectiu de reflectir el treball voluntari de l'equip humà que està fent possible oferir unes activitats d'estiu a un preu molt assequible per facilitar que tots els infants de Ponent puguin gaudir d'unes activitats d'estiu. Aquest any s'han pogut ampliar les places respecte l'any passat i han participat durant 10 dies, 55 nens i nenes de 4 a 9 anys del barri de Ponent de Viladecans.

Així, des de l'Òmnia de l'Associació Cultural Gitana de Viladecans, ens sumem a desitjar que aquest projecte es pugui consolidar en els propers anys i volem transmetre el gran plaer que està sent poder participar i treballar des del seu inici en aquest projecte comunitari dirigit als infants del barri de Ponent.

Ara el repte del punt en relació a la creació del blog és que poc a poc es converteixi en un espai virtual que reflecteixi el treball comunitari que es va fent al barri i que tothom se'l senti seu.

Abans de finalitzar volem agrair a l'Anna Inglés el seu suport que, com a tècnica del servei de coordinació i seguiment de la Xarxa Òmnia, ens ha ofert en la millora de l'administració i estructura del bloc, i a Xarxanet.org per la formació rebuda.

A sota podeu veure el vídeo que acaba d'emetre l'equip de Viladecans TV sobre l'èxit de participació d'aquesta segona edició de les Activitats d'estiu a Ponent "Adopto el civisme":