Campanya 'No More Matildas'
Campanya 'No More Matildas'. Autor: Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues. 2021. Llicència: Tots els drets reservats.

Si Einstein hagués estat dona en lloc d'home... Què hauria passat? Seria tan universalment coneguda? Són les preguntes que ens planteja la campanya 'No More Matildas', iniciada per l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues (AMIT).

L'objectiu de la campanya és cridar l'atenció sobre la falta de referents femenins en ciència i la persistència dels estereotips i animar el professorat i les famílies a ser conscients que l'efecte Matilda existeix i que es continua dubtant de la capacitat de les noies per a les ciències.

Qui era Matilda?

Matilda Joslyn Gage, activista dels drets de les dones, va ser la primera a denunciar aquesta tendència sistemàtica per la qual brillants científiques havien estat menystingudes i els seus assoliments, silenciats, o generalment atribuïts a uns altres al llarg de la història. Margaret W. Rossiter, historiadora de la ciència, va posar nom a aquest efecte Matilda en honor a aquesta activista.

En els últims anys han augmentat els actes i iniciatives per a visibilitzar a les dones científiques. Però el resultat és que en els llibres de l'ESO només el 7,6% dels esments en ciència corresponen a dones, segons estudis de la Universitat de València i de la Universitat Complutense de Madrid. I això ajuda al fet que romangui l'estereotip que les ciències són matèries més adequades per als homes.