'Historias y costumbres de otros tiempos' és una ràdio novel·la creada per les persones usuàries de l'Òmnia Gornal, a l'Hospitalet de Llobregat inspirada en Miguel Delibes i la despoblació rural.

Participants de l'Òmnia Gornal
Participants de l'Òmnia Gornal. 2022. Tipus de lletra: Canal de YouTube de l'Òmnia Gornal.

La idea i el text el van extreure participants del punt Òmnia del llibre 'El camí' de l'escriptor Miguel Delibes, i busca retre homenatge als seus protagonistes. La història explica els processos de migració del jovent d'un petit poble de Castella, on el fenomen de les migracions es va intensificar en la segona meitat del segle XX, motivat per factors no sols políticeconòmics, sinó també socials. Molts pagesos castellans van emigrar a les regions més desenvolupades del país, com Catalunya o Madrid. En la novel·la, publicada en 1950, l'escriptor aborda aquest fet.

El pòdcast 'Historias y costumbres de otros tiempos' vol ser un homenatge als protagonistes de la novel·la que van migrar del seu poble a la ciutat per a estudiar i van deixar un buit a les seves comunitats difícil de cobrir. A través de la lectura de diferents fragments del llibre, relacionen alguns temes que planteja el llibre amb la pròpia història de les persones participants del punt, que van patir la despoblació dels seus pobles en primera persona. "La situació de les zones rurals en aquella època era complexa, perquè les famílies tenien molts fills i filles però no n'hi havia mitjans suficients per a viure bé, i la gent va començar a emigrar", explica un dels participants al primer capítol. 

Podeu escoltar la ràdio novel·la sencera a través d'aquest enllaç.