Les dues trobades van reunir persones de la quàdruple hèlix, la societat civil, l’administració, l’acadèmia i el món empresarial, i van afavorir la compartició d’experiències i de reflexions.

Imatge del Col·laboratori Catalunya
Imatge del Col·laboratori Catalunya. 2024. Tipus de lletra: Xarxa Punt TIC. Llicència: Tots els drets reservats.

El passat dijous 4 de juliol, el Col·laboratori Catalunya, impulsat per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, amb el suport del Pla Estratègic Metropolità, va organitzar la jornada ‘Temps de Col·laboratoris: impulsant la innovació social digital en l’àmbit local’ a la ciutat de Barcelona. La trobada va començar amb una presentació a càrrec d’Artur Serra, director adjunt a la Fundació i2CAT, i amb dos cercles oberts: el primer cercle obert va girar al voltant de la innovació amb Nadala Fernández de Fundació Èpica la Fura dels Baus, Bàrbara Outeiro de Suara Cooperativa i Bàrbara Mitats de Salut Mental Catalunya i el segon cercle obert va girar al voltant de projectes i experiències per a la transformació social digital amb Toni Codina de Fundació iSocial, María Luisa García Castellano de Fundació Ciutat Viladecans, Albert González de Vtools i Eurídice Cabañes d’ArsGame. La jornada ‘Temps de Col·laboratoris: impulsant la innovació social digital en l’àmbit local’ va continuar amb tres espais participatius sobre la configuració d’un col·laboratori de la regió metropolitana, els reptes de l’accés a l’habitatge des de l’ecosistema d’innovació social digital i la relació entre el jovent i la innovació social digital. Finalment, la trobada va finalitzar amb la visita a tres espais referents en innovació social digital de la regió metropolitana: el Citilab a Cornellà de Llobregat, el Canòdrom i el SuaraLAB a Barcelona.

L’endemà, divendres 5 de juliol, el Col·laboratori Catalunya va tancar el curs amb la trobada anual. Després d’una xerrada a càrrec d’Artur Serra, director adjunt a la Fundació i2CAT, es va fer la benvinguda de la mà de Sergi Figuerola, director de la Fundació i2CAT, i Liliana Arroyo, directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya. La Marta Martorell, directora de l’àrea de tecnologies de la societat digital de la Fundació i2CAT, va presentar la plataforma digital del Col·laboratori Catalunya. L’Arnau Monterde, director de serveis d’innovació democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, i en Nil Homedes, president de l’Associació Decidim i tècnic de participació digital de la Fundació Ferrer i Guàrdia, van parlar de l’eina Decidim i de les seves funcionalitats i dels seus usos comunitaris innovadors. Tot seguit, es van portar a terme dues dinàmiques de cocreació amb la voluntat de definir els reptes comuns del Col·laboratori Catalunya: la fuita de talent, el repoblament, el benestar digital i la mobilitat, els transports i l’accés als serveis locals. Finalment, en Ricard Faura, cap d’Inclusió i Capacitació Digital de la Generalitat de Catalunya, va concloure la trobada anual.