Lgotip del portal web 11 de Febrero
El portal web 11 de Febrero recull les activitats que es porten a terme a l'Estat espanyol per al Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. Autor: 11 de Febrero. Llicència: Tots els drets reservats.

El 2015 l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l'11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. L'objectiu és arribar a aconseguir l'accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les nenes, així com aconseguir la igualtat de gènere i l'apoderament de les dones i les nenes.

Les accions que es portaran a terme en el marc d'aquesta diada a Catalunya i l'estat Espanyol es recullen al portal web 11 de febrero. Aquesta plataforma va ser creada per un grup de dones científiques i docents, que proposen realitzar activitats que "ajudin a visibilitzar el treball de les científiques, a crear rols femenins en els àmbits de la ciència i l'enginyeria i que promoguin pràctiques que afavoreixin la igualtat de gènere en l'àmbit científic". Així, hi ha accions programades a centres educatius, llibreries, centres culturals, etc.

A l'Hospitalet de Llobregat celebraran la diada amb el 1er sLHam Dones Científiques, que tindrà lloc el 3 de febrer, a les 19.00 hores, a l'Auditori Barradas.

El dimarts 6, a les 19.00 hores, l'Ateneu Barcelonès acollirà la taula rodona "Dones i ciència. Trencant estereotips" amb Sònia Estradé, doctora en Nanociències i professora lectora del Departament d’Electrònica (UB); Eva Pellicer, doctora en Química i investigadora Ramón y Cajal del Departament de Física (UAB); Anna May, doctora en Ciència i Tecnologia de Materials (UB) i postdoc en Nanociència a l’Institut de Ciència de  materials de Barcelona (Icmab-CSIC); i Sarah Moreira, llicenciada en Nanociència i Nanotecnologia UAB), màster en Història de la Ciència (especialitat en comunicació científica). La sessió estarà modera Bibiana Bonmati Recolons, Science Press Officer at UB.

El Centre Cívic Casa Golferichs també se suma a aquesta diada, tot organitzant la xerrada "Dones científiques: passió i coratge". Serà el 7 de febrer, a les 18.30 hores. La conferència anirà a càrrec de Pilar González Duarte, catedràtica i professora de química inorgànica (UAB) i membre de l’Institut d’Estudis Catalans, que farà un recorregut per la història, destacant dones com Williamina Fleming (astronomia), Henrietta Levitt (astronomia), Marie S. Curie (nous elements químics i descobriment de la radioactivitat), Lise Meitner (fissió nuclear), Rosalind Franklin (estructura DNA), Barbara McClintock (avenços importants en genètica) i Gerti Cori (bases moleculars de la bioquímica), entre d’altres.

El 9 de febrer, de 9.45 a 14.30 hores, l'Institut d'Estudis Catalans organitza una jornada amb xerrades, tallers i un monòleg, sota el lema "Matemàtiques com tu".

L'Associació Cultural Casa Orlandai se suma a la commemoració amb el col·loqui "Dones i ciència: La (in)visibilitat de la dona científica", que tindrà lloc el 12 de febrer, a les 19.00 hores.

El Local Social d'Algerri, Lleida, farà visites guiades a l'exposició "Dona, ciència i tecnologia" i una xerrada sobre el paper de les dones en l'àmbit científic i tecnològic.

Per conèixer totes les activitats que es realitzaran, podeu consultar l'agenda del portal 11 de febrero.