Així ho recull l'informe "What next for digital social innovation?", que mapeja els projectes i organitzacions que utilitzen la tecnologia per fer front als reptes socials d'Europa. També explora les barreres per al creixement de la innovació social digital.

Portada de l'informe "What next for digital social innovation?"
Portada de l'informe "What next for digital social innovation?". Autor: Digital Social Innovation - Nesta. 2017.

Cada cop són més els projectes i les organitzacions que utilitzen les tecnologies digitals per fer front als desafiaments socials. La fundació britànica Nesta estudia aquest creixement i recull a la plana web digitalsocial.eu les iniciatives que treballen en la innovació social digital a Europa. El 16 de maig, Nesta va celebrar la jornada "What next for digital social innovation?" a Londres i hi va presentar l'informe que porta el mateix nom.

L'informe ha trobat que a Europa hi ha gairebé 2.000 organitzacions i més de 1.000 projectes utilitzant tecnologies obertes i de col·laboració per fer front als reptes socials, en els camps de la salut, l'educació, l'ocupació, la participació democràtica, la migració i el medi ambient.

Tot i aquesta activitat, hi troba dificultats o mancances, com ara, que són pocs els projectes que aconsegueixen un impacte a gran escala i que hi ha poca col·laboració entre les iniciatives. Considera que "hi ha una necessitat urgent per fer créixer xarxes dins i entre països i regions per impulsar la col·laboració i l'intercanvi de coneixements".

L'informe afirma, a més a més, que el creixement de la innovació social digital es veu frenada per la manca de finançament i inversió en tot el continent, especialment fora d'Europa Occidental. En aquest sentit, recomana als governs activar mecanismes de finançament. També els anima a promoure la innovació social digital dins de les organitzacions de la societat civil ja existents, o facilitar l'aprenentatge entre iguals i la difusió de bones pràctiques.