Portada de l'informe "What next for digital social innovation?"
Portada de l'informe "What next for digital social innovation?". Autor: Digital Social Innovation - Nesta. 2017.

Cada cop són més els projectes i les organitzacions que utilitzen les tecnologies digitals per fer front als desafiaments socials. La fundació britànica Nesta estudia aquest creixement i recull a la plana web digitalsocial.eu les iniciatives que treballen en la innovació social digital a Europa. El 16 de maig, Nesta va celebrar la jornada "What next for digital social innovation?" a Londres i hi va presentar l'informe que porta el mateix nom.

L'informe ha trobat que a Europa hi ha gairebé 2.000 organitzacions i més de 1.000 projectes utilitzant tecnologies obertes i de col·laboració per fer front als reptes socials, en els camps de la salut, l'educació, l'ocupació, la participació democràtica, la migració i el medi ambient.

Tot i aquesta activitat, hi troba dificultats o mancances, com ara, que són pocs els projectes que aconsegueixen un impacte a gran escala i que hi ha poca col·laboració entre les iniciatives. Considera que "hi ha una necessitat urgent per fer créixer xarxes dins i entre països i regions per impulsar la col·laboració i l'intercanvi de coneixements".

L'informe afirma, a més a més, que el creixement de la innovació social digital es veu frenada per la manca de finançament i inversió en tot el continent, especialment fora d'Europa Occidental. En aquest sentit, recomana als governs activar mecanismes de finançament. També els anima a promoure la innovació social digital dins de les organitzacions de la societat civil ja existents, o facilitar l'aprenentatge entre iguals i la difusió de bones pràctiques.