Com s'enfronta a la tecnologia la gent gran i quin ús li'n dona? A la FiraGran vam parlar amb participants sobre la seva relació amb les eines tecnològiques i el projecte Pla de xoc contra la bretxa digital de la Generalitat de Catalunya.

Una de les taules rodones que va tenir lloc a la passada FiraGran 2022 va ser l'ús que li estem donant a la tecnologia i avaluar com enfrontem els desafiaments permanents que existeixen, com, per exemple, integrar les noves tecnologies en l'atenció a les persones grans.

La sessió 'Tecnologia i atenció a les persones majors: una utopia o una realitat?', moderada per Juan Pablo Correa, responsable de l'Aula Virtual d'Inforesidencias.com va apuntar que el principal problema de les noves tecnologies en el sector de l'atenció a les persones grans és la por a l'ús i aquesta por moltes vegades venen de les persones que els i les atenen com els professionals i la família, que posen unes certes barreres amb aquestes pors.

L'Oficina Tècnica i de Dinamització de la Xarxa Punt TIC vam estar presents a la fira per poder recollir el testimoni d'algunes persones assistents sobre la manera en què es relacionen amb les eines tecnològiques, així com de la Secretaria de Polítiques Digitals, que va oferir formació sobre capacitació digital per a gent gran a través de la Xarxa Punt TIC.

La taula rodona concloïa que la dificultat de la integració tecnològica no existeix, sinó que fa falta coordinar-se entre diferents agents i trobar punts d'enclavament. "En el meu cas, tinc 73 anys i ho veig difícil? No, tot és posar interès. El meu somni és aprendre a fer pàgines web", explica una de les participants entrevistades.

Pla de xoc contra la bretxa digital

El Pla de xoc contra la bretxa digital és un pla d'àmbit estatal. A Catalunya, el gestiona la Generalitat amb l'objectiu d'oferir alfabetització digital a la població més necessitada, especialment al col·lectiu de persones majors de 65 anys. "Es durà a terme principalment a través dels diferents punts de la Xarxa Punt TIC", afirma en Ricard Benítez, tècnic DG de Societat Digital.

L'any 2021 la Xarxa Punt TIC va donar conèixer l'oferta existent per a la capacitació digital i l'apoderament de la gent gran i les possibilitats que ofereix el certificat ACTIC en l'acreditació de la competència digital. Pots trobar aquí un recull dels tallers que es van oferir.