Repositori d'Apps F-Droid
Repositori d'Apps F-Droid. Autor: F-Droid. Llicència: BY-SA.

F-Droid va néixer com un repositori d'aplicacions lliure i gratuït. Es traca d'una bona alternativa d'Apps on qualsevol persona usuària les hi pot descarregar i utilitzar-les al seu dispositiu. Les funcions bàsiques són idèntiques a les quals tenim en Google Play: podem buscar aplicacions, baixar-les, actualitzar-les i informar-nos dels canvis quan hi ha una nova versió. 

El seu contingut escrit (wiki, fòrum, etc.) està disponible mitjançant llicència Creative Commons, i està mantingut per persones voluntaries d'arreu del món. A diferència de Google Play, les seves aplicacions tenen llicència lliure (GPL, MIT, Apatxe...) i no es necessita compte d'usuàri/a. En aquest sentit, F-Droid garanteix l'anonimat, ja que no guarda l'historial de les aplicacions que descàrregues. 

Per què és interessant fer-lo servir?

1. Podem consultar el codi font de totes les aplicacions. Això no es pot fer en altres botigues com Google Play, Amazon Store o Apple Store.

2. Tenim la capacitat de veure totes les incidències i bugs (problemes) que els usuaris han reportat al desenvolupador/a.

3. Podem contactar fàcilment amb els/les desenvolupadors/es  per a reportar les incidències que vulguem.

4. Podrem trobar aplicacions que no estan disponibles en botigues com la Google Play Store que són específiques de programari lliure. Això vol dir que les aplicacions d'aquesta botiga siguin segures, respectuoses amb la privacitat i lliures de malware.

A més, inclou algunes funcions molt interessants i úniques com per exemple poder instal·lar aplicacions sense necessitat de tenir connexió a Internet. L'única cosa que necessitem és connectar-nos per Wifi o Bluetooth a un altre Android que tingui F-Droid instal·lat i podrem intercanviar apps o tirar de l'altre mòbil per a descarregar-les i posteriorment enviar-les.

Com instal·lar F-Droid al nostre dispositiu?

Els passos a seguir per a instal·lar F-Droid són els següents:

1. Activa la instal·lació d'aplicacions d'orígens desconeguts

El primer pas consisteix a assegurar que tenim activada l'opció per a poder instal·lar aplicacions fora de la Google Play Store. Per a això ens dirigim a l'apartat Ajustos>Seguretat. Una vegada dins del menú 'Seguretat' fem click a l'opció 'Orígens desconeguts'.

2. Habilitar la instal·lació d'aplicacions d'orígens desconeguts Instal·lar la botiga F-Droid

Per a la seva instal·lació accedirem a aquí. Sguidament, pressionem al botó 'Download F-Droid' perquè s'iniciï la descàrrega del fitxer d'instal·lació. Descarreguem el fitxer .apk de F-Droid i finalment ens dirigim a la ubicació on descarreguem el fitxer d'instal·lació i procedim a instal·lar F-Droid.

Després d'instal·lar F-Droid la podem obrir sense problema. Una vegada oberta, el primer que haurem de fer és activar els repositoris d'aplicacions. Per a això, cliquem el botó de la part superior dreta que conté 3 punts. En obrir-se el menú, premem l'opció 'Repositoris'. A continuació triem els repositoris que volem activar. Una vegada activats els repositoris, es podran buscar i instal·lar aplicacions de forma totalment intuïtiva. 

Un altre punt important de F-Droid és que té una aplicació per a ajudar-nos a crear els nostres propis repositoris pel que si el projecte mor en algun moment, ells ja han donat les eines a tothom perquè qualsevol pugui generar el seu propi. No sols això: ja mateix podem crear la nostra pròpia botiga i distribuir aplicacions. És senzill d'usar i no és necessari tenir grans coneixements per a posar-ho en marxa.