Cyber-Seniors
Cyber-Seniors.

El documental narra la vida d'un projecte i la història d'un grup de persones grans que descobreixen en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) una eina d'integració social i de superació de la solitud. Aquest descobriment es dóna través dels seus mentors adolescents, que els acompanyen en un procés d'aprenentatge no exempt de dificultats però ple d'emoció i bon humor.

El contingut és la confirmació que els projectes que Fundació Esplai porta desenvolupant des de fa temps tenen un valor social innegable.

 

 

El film és una delícia pel seu enfocament i manera de tractar els protagonistes, ja siguin grans o joves, fent molt palès el valor que el contacte intergeneracional té per ambdues parts. És una molt bona proposta per donar a conèixer a la societat una realitat encara per superar en els nostres dies que per a molts és desconeguda: la bretxa digital a les persones majors de 65 anys. A Fundació Esplai es treballa des de 1999 en pal·liar aquesta fractura i aquesta història ens deixa veure que els somnis de moltes persones es fan realitat a través de petits projectes com aquest.

Al documental es posen de manifest diversos factors que dificulten a la gent gran el seu acostament al món de la tecnologia: la falta d'interès o motivació, la complexitat del llenguatge tècnic, el deteriorament cognitiu ... però, també queden patents molts dels beneficis que l'ús d'Internet i les xarxes socials poden aportar a aquest col·lectiu en el seu dia a dia. Encara que es centra fonamentalment en aquestes últimes com a eines per a la superació de la solitud i l'aïllament que de vegades provoca la vellesa, promovent la socialització amb iguals i familiars, també exposa altres usos més vinculats a l'oci i l'entreteniment, així com ajudes més instrumentals com les gestions telemàtiques, la banca electrònica ... Però, de quina manera fer arribar aquests beneficis a tota la població de gent gran, com superar la por o la manca de motivació per apropar-se a la tecnologia, quin és el secret de l'èxit del projecte? La resposta està en l'acompanyament.

El projecte espanyol Connecta Jove, desenvolupat a la Fundació Esplai des de 2005, ofereix un acompanyament en l'ús de les TIC a través de joves adolescents que ofereixen alfabetització digital a persones adultes i grans, a través d'entitats col·laboradores que desenvolupen una metodologia d'aprenentatge i servei , és una prova viva del gran potencial i valor que aquests projectes ofereixen a la gent gran, no només perquè aprenen a utilitzar eines tecnològiques desconegudes per elles fins al moment, sinó perquè a més, els obre una finestra al món, posant al seu abast realitats que fins al moment els eren desconegudes i inaccessibles. En la pel·lícula, un major de 93 anys expressava "cada matí necessitem (referint-se a la gent gran) una motivació que ens ajudi a aixecar-nos del llit" i aquests projectes les ofereixen, no pel projecte en si mateix, ni pel jove que els acompanya, sinó perquè aquestes persones segueixen tenint ganes d'aprendre, necessiten veure que són capaços de fer coses i necessiten poder parlar i compartir amb gent de la seva edat però també amb joves. Una altra protagonista comenta en un moment de la pel·lícula l'important que és per a la gent gran és estar a prop de joves, aquesta proximitat és moltes vegades valorada com fins i tot més beneficiosa que el propi aprenentatge sobre el món digital en si mateix.

D'altra banda, projectes europeus com eScouts o Trans eScouts en què Fundació Esplai ha desenvolupat la metodologia i aportat el know-how acumulat d'experiències prèvies com Connecta Jove, permeten mostrar com les persones grans tenen encara molt per aportar a aquesta societat. Aquests projectes, no només ofereixen un primer moment en el qual joves formen sobre tecnologia a majors sinó que a més, promouen un intercanvi intergeneracional en què els grans tenen l'oportunitat de compartir la seva experiència de vida amb els joves, permetent que aquests, descobreixin i aprenguin de cara a afrontar amb més eines seva incipient vida d'adults.

Si no podeu accedir al documental us recomanem que reviseu els vídeos realitzats pels cyber-sèniors participants en el projecte on ens presenten la seva particular visió del món. Val la pena que us passeu per la seva Canal de Youtube.

Amb tot, feliços de veure que projectes com aquest ajuden a transformar la societat millorant la vida de les persones. Pel·lícules com Cyber-Seniors permeten fer arribar l'experiència a tota la societat. Qui sap si algun dia seran els nostres projectes els que apareguin a la gran pantalla.

 

Font de la informació: web de Fundació Esplai