Presentació WikiLleida
Presentació WikiLleida.

L’Ajuntament de Lleida posa en marxa WikiLleida (www.wikilleida.cat), el web que recull les vivències, històries, imatges i vídeos de la ciutadania sobre Lleida. El projecte té com a objectiu recollir vivències, records, petites històries, imatges, cançons, pel·lícules de lleidatans i lleidatanes en relació a la seva ciutat, i pretén ser una memòria comuna de la vida diària de la ciutadania. WikiLleida ha de permetre ensenyar una cara de la ciutat més humana i personal i recollir tota una sèrie de continguts que són difícils de recollir per altres mitjans i que s’acaben perdent.

El web WikiLleida està en format Wiki i, per tant, pot ser escrit pels ciutadans i ciutadanes de manera col·laborativa. En aquest moment, WikiLleida ja compta amb un nucli de col·laboradors que ja han aportat els primer articles i imatges. L’objectiu és que siguin els propis redactors els que, com en totes les Wikis, controlin la qualitat i classificació de tots els continguts.

Es tracta, per tant, d’un projecte obert que anirà creixent a partir de les aportacions de les lleidatanes i lleidatans. Aquest projecte és una iniciativa de l’Ajuntament de Lleida, mitjançant l’Institut Municipal d’Informàtica, i compta amb la col·laboració de l’empresa lleidatana de tecnologia “Internet Web Serveis” (IWS).

Segons la tinent d’alcalde Montse Mínguez, “aquest projecte s’emmarca amb la línia de fer de Lleida una ciutat tecnològica, una ciutat 2.0” i té com a objectiu de “recopilar i comentar històries, fotografies, cançons i vivències dels ciutadans relacionades amb la ciutat de Lleida.

La WikiLleida, a més, permet geolocalitzar els articles i les seves ubicacions al Google Maps. Una altra de les aplicacions que ofereix és la possibilitat de crear un codi QR per a cada article. També oferirà accés a altres webs i serveis que contenen informació de la ciutat.

La Xarxa Municipal de Telecentres i els punts de dinamització TIC donaran suport i formació als interessats en compartir i publicar experiències, imatges i articles al WikiLleida. A més, els usuaris/àries que ho desitgin publicaran directament al web ja que aquest disposa de manuals explicatius de molt fàcil aplicació.

Un dels primers projectes inclosos al WikiLleida és “Històries de vida”, que ha posat en marxa la Regidoria de Serveis Personals de l’Ajuntament. Aquesta iniciativa busca recuperar la memòria de la gent gran que va viure la postguerra a la ciutat i deixar-la escrita. El fet d’incloure aquestes entrevistes a la WikiLleida permetrà, d'una banda, unes accions específiques de formació en noves tecnologies a la gent gran i, d'altra, la possibilitat de fer públiques aquestes vivències per treballar-les, per exemple, amb els adolescents als centres educatius.

Aquesta iniciativa està parcialment subvencionada pels fons FEDER 2007-2013, eix 1 Lleida, 2a convocatòria, i pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, dins del projecte global Ajuntament de Lleida 2 punt 010.

WikiLleida és accessible des de l’adreça: www.wikilleida.cat