Coworking al Punt TIC Torre del Roser de Sant Feliu de Llobregat
Coworking al Punt TIC Torre del Roser de Sant Feliu de Llobregat.

El coworking o cotreball és un concepte relacionat amb la col·laboració i basat en l'optimització de recursos productius i socials, especialment indicat en temps de crisi, que ja porta un temps desplegant-se amb èxit a Europa i a grans ciutats de l'Estat i Catalunya. A més, forma part del marc conceptual renovat i global dels telecentres i Punt TIC com a centres d'innovació social i emprenedoria econòmica local.

L'Ajuntament de Sant Feliu, en el seu ple municipal d'octubre de 2012, va aprovar la creació dels preus públics per al 2013 i va decidir destinar diferents espais de la segona planta de la Torre del Roser al coworking. Així, es poden contractar com a espais de cotreball. En concret compta amb un espai adreçat a l'emprenedoria digital i innovació social amb les TIC, que es posarà en marxa a curt termini, i un altre orientat a projectes d'administració electrònica, que ja funciona des del gener de 2013.

 

100% d'ocupació a l'espai de coworking d'administració electrònica

Torre del RoserAra mateix l'ocupació d'aquest espai de coworking especialitzat en iniciatives emprenedores i empreses amb activitats orientades a la producció i prestació de serveis digitals d'administració electrònica és del 100%.

Ofereix uns serveis consistents en l'oferta de llocs físics de treball, puntuals o esporàdics (per hores, dies, setmanes...) o en projectes estables temporals (tarifes mensuals), en un espai compartit especialitzat en la producció i prestació de serveis digitals i administració electrònica. També ofereix la possibilitat de serveis addicionals, com sala de reunions per rebre clients, videoconferència, aula de formació, portàtils o canó de projecció. Els preus inclouen els costos dels aspectes logístics i d'infraestructura de funcionament com el subministrament d'aigua, llum i telèfon, un ordinador, la connexió a Internet de banda ampla, el mobiliari bàsic, un servei de neteja diari, els accessos a l'edifici, climatització, etc. que facilita l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

La tipologia d'empreses allotjades és la d'iniciatives empresarials i freelance que treballen en una producció orientada a facilitar un millor servei a la ciutadania, aprofitant els avantatges de la societat de la informació i que permeten millorar i modernitzat la gestió interna i els serveis al teixit socioeconòmic. Com per exemple, la gestió integral de la informació corporativa pública, la implantació de mecanismes de tramitació electrònica i solucions d'identitat digital, l'impuls de projectes de gestió del coneixement i transaccionalitat, el desenvolupament d'entorns web i d'aplicacions mòbils, serveis relacionats amb el desenvolupament de les ciutat intel·ligents (smart cities) o digitals, l'obertura de dades públiques o OpenData, la geolocalització, etc.

Les dinàmiques de treball són les d'un ambient de cooperació, col·laboració, intercanvi d'experiències i sinergies empresarials entre diferents professions i visions complementàries.

 

Oberts a l'emprenedoria digital i la innovació social

Coworking al Punt TIC Torre del RoserL'altra oferta de serveis de cotreball s'adreça a l'emprenedoria digital i la innovació social amb les TIC i consistirà en l'oferta d'espais de treball compartit on els emprenedors, freelance o professionals autònoms així com els innovadors socials podran desenvolupar la seva feina en un ambient de preincubació, col·laboració, cooperació, intel·ligència col·lectiva i intercanvi d'experiències.

De fet, aquest nou servei de coworking ja funcionava a les tardes (els dimarts, dijous i divendres de 16.00 a 20.00 hores), com a prova pilot, des de finals de 2012 ja que s'utilitza per part del projecte Yuzz d'emprenedoria jove de base tecnològica. Ubicat a la Torre del Roser i realitzat amb la Fundación Banesto, Yuzz ofereix suport i mentorització al talent jove de 20 persones emprenedores d'entre 18 i 30 anys amb idees i projectes de base tecnològica.

La idea ara és ampliar-lo també als matins i oferir la possibilitat de disposar d'espais per hores, dies, setmanes... de suport i impuls a la cooperació interempresarial i el treball en comú (cotreball) pensats per a persones emprenedores, professionals i innovadors socials, preferentment de base TIC, que necessiten puntualment (tarifes diàries) un espai comú per treballar o volen treballar en un projecte estable temporal (tarifes mensuals) col·laboratiu o de cooperació empresarial així com disposar d'un lloc físic agradable en el que rebre clients, treballar sense compromisos formals a llarg termini i crear sinergies i cooperacions entre diferents professions i visions.

 

Teletreball, coworking i noves formes de treball col·laboratiu

La Torre del Roser és un espai municipal de Sant Feliu de Llobregat, que allotja tota classe d'iniciatives digitals i d'emprenedoria i agents innovadors del territori. Realitza accions de col·laboració público-privada destinades a consolidar la cultura local de la innovació i la microinnovació, posant en valor l'esperit emprenedor, la cocreació i el talent. D'aquesta manera, ofereix reconeixement a iniciatives que fan un ús social de la tecnologia, generant innovació i propiciant la visibilitat i posada en valor d'experiències innovadores i casos d'èxit, nous models de negoci enfocats a la creació de continguts i serveis a través de la xarxa, així com la innovació social comunitària i digital.

 

Font: Bona arrencada de l'espai de coworking d'administració electrònica a la Torre del Roser