Els dies 26, 27, 28 i 29 de febrer, la ciutat de Barcelona va acollir una nova edició del Mobile World Congress, un dels esdeveniments sobre connectivitat i tecnologia digital més importants del món. Segons l’organització, el Mobile World Congress 2024 va comptar amb 101.000 persones assistents, 2.700 expositors, patrocinadors i socis i 1.100 persones ponents repartides en 260 sessions, unes xifres molt positives que s’apropen a les xifres de record obtingudes abans de l’emergència sanitària, quan es va comptar amb 109.000 persones assistents. Enguany, la irrupció de la intel·ligència artificial i el desplegament del 5G van ser els grans temes.
En el marc del reeixit esdeveniment, es van presentar diverses iniciatives que treballaven per a promoure una mirada responsable, crítica i transformadora de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació. «La intel·ligència artificial és una oportunitat per a poder reduir l’excés de burocràcia a l’Administració Pública i per a garantir un accés més personalitzat», va afirmar Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector, durant la presentació d’un informe de la iniciativa m4Social sobre els riscos i les oportunitats que presenta la intel·ligència artificial en relació amb la garantia dels drets socials. Així mateix, la comunitat educativa mSchools va reunir persones expertes, divulgadores, creadores i emprenedores en un espai d'innovació tecnològica i en un punt de trobada internacional. De la mateixa manera, es va parlar de la inclusió del talent a la taula rodona 'El gap de Talento Digital y BCN Inclusive Coding' a l’estand de Mobile World Capital Barcelona, on també es va gaudir de l’experiència immersiva multimèdia ‘Remember the future’.
«Aquest és un espai on s’explica què és la supercomputació d’una manera molt visual i on es transmeti l’humanisme de la tecnologia. La demostració, l’única sense pantalles del Mobile World Congress 2024, fa una comparativa perquè es pugui entendre la capacitat de càlcul del MareNostrum 5», va explicar Mariona Sanz, directora d’innovació del Barcelona Supercomputing Center, sobre la instal·lació artística 'Catalunya: modelant el futur amb la supercomputació' de la Generalitat de Catalunya i del Barcelona Supercomputing Center. «El Tiago és un robot que forma part d’un projecte de robòtica assistencial que esperem que pugui acompanyar la gent gran i les persones dependents», comenta Josep Bravo, enginyer de robòtica cognitiva, a l’estand d’Eurecat.