El 7 de febrer de 2023 se celebra a tot el món el Dia d'Internet Segura o 'Safer Internet Day', sota el lema en aquesta edició 'Junts per una Internet millor (Together for a better internet)'. Pren nota de les propostes per inspirar el teu Punt TIC!

Dia d'Internet Segura 2023
. 2023. Tipus de lletra: Safer Internet Day 2023. Llicència: BY-SA.

Enguany, el Dia d'Internet Segura celebra el seu vint aniversari i busca posar èmfasi en la necessitat de construir entre totes i tots una Internet millor: més segura, més saludable, més ètica. Com cada any, des del programa Internet Segura de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya i l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) del govern espanyol, realitzen propostes i activitats per a fomentar, entre infants, joves, famílies els seus entorns més pròxims. Dona un cop d'ull per inspirar activitats al teu Punt TIC.

El Safer Internet Day es va proposar el 2004 en el marc de la Unió Europea i en el marc del projecte SafeBorders. De llavors ençà s’ha estès de manera global i actualment se celebra a uns 170 països. Tot i que originàriament Insafe era la xarxa que aglutinava totes les activitats, des de 2016 es va rebatejar com a Better Internet for Kids amb l’enfocament de la Comissió Europea del Creating a Better Internet for Kids.

Algunes activitats per a inspirar el teu Punt TIC

Des de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) tenen dues propostes:

  • Servei La Teva Ajuda en Ciberseguretat

    És el servei nacional, gratuït i confidencial que INCIBE posa a la disposició dels usuaris d'Internet i la tecnologia amb l'objectiu d'ajudar-los a resoldre els problemes de ciberseguretat que puguin sorgir en el seu dia a dia. Està dirigit als ciutadans (usuaris d'Internet en general); empreses i professionals que utilitzen Internet i les noves tecnologies en l'acompliment de la seva activitat i han de protegir els seus actius i el seu negoci; i menors i el seu entorn (pares, educadors i professionals que treballin en l'àmbit del menor o la protecció en línia lligada a aquest públic). El servei és atès per un equip multidisciplinari d'experts, a través de les diferents opcions de contacte, que ofereixen assessorament tècnic, psicosocial i legal, en horari de 8 del matí a 11 de la nit, els 365 dies de l'any.
     

  • Concurs “Què és per a tu el 017?

    Una activitat dirigida a centres educatius que té com a finalitat que les participants coneguin el servei 'La Teva Ajuda en Ciberseguretat' per a ajudar-los a resoldre els problemes de ciberseguretat que puguin sorgir en el seu dia a dia. La proposta és els centres interessats participin gravant un vídeo en format vertical sobre una o diverses problemàtiques que s'hagin trobat o creguin que poden trobar-se en utilitzar Internet i les noves tecnologies, i com el 017 pot ajudar-los a prevenir-les i solucionar-les. Els vídeos hauran de publicar-se com reel i story en el perfil d'Instagram del centre educatiu, esmentant el compte de INCIBE i utilitzant l'etiqueta #017Contigo amb els materials que posen a la teva disposició.

Des d’Internet Segura, i coincidint amb la celebració de les dues dècades d’aquesta efemèride, volen fer extensiva aquesta consigna d’assolir una Internet millor a educadors, alumnes i famílies. "Tots tres col·lectius esdevenen un puntual indispensable perquè les noves generacions creixin en un entorn digital saludable i respectuós", expliquen des del programa. Trobaràs els recursos en aquesta landing, que s'anirà actualitzant al llarg de la setmana per inspirar activitats al teu Punt TIC:

  • Conte ‘Nico i Clea, influencers  NOU! 

Enfocat a un públic familiar i escolar, i seguint la nostra línia de relats sobre ciberseguretat, amb motiu del DIS2023 presentarem un nou relat, que a més a més tindrà versió en format vídeo.

  • Activitats interactives per a primària i proposta didàctica per a ESO NOU!  

Enfocat més a un públic docent, amb motiu del DIS2023, presentarem 4 activitats interactives dirigides a primària i una proposta didàctica per als alumnes d’ESO.

  • Cibertrucs bàsics per saber usar el mòbil amb seguretat  

Enfocat a un públic jove i per a consumir fora de l’aula, es difondran els cibertrucs bàsics que fan referència a l’ús segur dels dispositius mòbils, des d’una perspectiva molt pràctica (què fer en cas de pèrdua de dispositiu, com fer un esborrat remot o com realitzar un bloqueig pantalla). La versatilitat d’aquests cibertrucs permet també de dur-los a l’aula. 

  • Píndoles d’autoprotecció 

Enfocades a la ciutadania, presentarem unes píndoles, en format gràfic, per a les xarxes socials amb  consells per saber autoprotegir-se dels atacs més usuals.

  • Participació al KAHOOT sobre ciberseguretat del ‘Popap’ del dia 7 de febrer 

Sota el paraigua del DIS2023, el programa ‘Popap’ de Catalunya Ràdio, presentat per la Mariola Dinarès, dedicarà un espai a la ciberseguretat en forma de qüestionari. Des del Programa Internet Segura fem una crida perquè els centres educatius de Catalunya es connectin a partir de les 13:00 hores del dimecres, 8 de febrer, per participar-hi activament. 

Pots seguir la diada a les xarxes socials amb els hashtags: #diaInternetSegura i #SID2023.