A la segona edició, els projectes guardonats han estat ‘Optivinya’ dins del sector primari, ‘Insectius’ dins del sector industrial i ‘SeniorDomo’ dins del sector serveis. Vols saber-ne més?

Imatge del Cercle Tecnològic de Catalunya
Imatge del Cercle Tecnològic de Catalunya. 2023. Tipus de lletra: Cercle Tecnològic de Catalunya. Llicència: Tots els drets reservats.

Aquesta tardor, ha tornat Catalunya Impacta, un programa de reconeixement de les millors iniciatives que valoren el caràcter transformador de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació sobre el teixit econòmic i sobre el teixit social de Catalunya. El passat dijous 30 de novembre, al Recinte Modernista de Sant Pau, a la ciutat de Barcelona, el Cercle Tecnològic de Catalunya va celebrar l’acte de lliurament dels guardons.

A la categoria del sector primari dins de la segona edició del reeixit certamen, el projecte guardonat ha estat ‘Optivinya’ dels cellers Vallformosa, un sistema de teledetecció que permet monitorar amb gran precisió la qualitat i la quantitat de la collita de les vinyes. El sistema utilitza drons i satèl·lits per a captar imatges multiespectrals dels camps que es fan servir per a prendre decisions en la poda, en els tractaments i en la cura dels conreus. A la categoria del sector industrial, el projecte guardonat ha estat ‘Insectius’ de Jumpets Group, que s’especialitza en la cria de curs i d’escarabats de la farina com a adob i alternativa alimentària per a piscifactories, mascotes i, potencialment, persones humanes. El projecte utilitza la visió per computació dins del procés, una tecnologia que permet detectar el nombre de pupes i de larves mortes en cada safata i optimitzar el procés al màxim. A la categoria del sector serveis, el projecte guardonat ha estat ‘SeniorDomo’ d’Ángel Puertas, que ha desenvolupat un rellotge de teleassistència per a persones grans. El dispositiu analitza en temps real els signes vitals de la persona usuària i detecta caigudes, anomalies en el pols o quan una persona amb alzheimer es perd, en aquests casos, el rellotge truca de manera automàtica a un familiar o una persona de confiança. Un dels reptes del projecte ha estat equilibrar la complexitat tecnològica amb la facilitat d’ús.