Carmen Sandonis al seu bar-restaurant DTapes
Carmen Sandonis al seu bar-restaurant DTapes. Autor: Carmen Sandonis. 2017.

El Punt TIC de Santa Bàrbara era conegut com a Infocentre i el 2014 es va fusionar amb la Biblioteca, el PIJ i l’Àrea de Promoció Econòmica, tot donant lloc a un nou espai: l'Smartcentre. Ja abans era un Punt TIC de Teletreball, però des de llavors, es va enfortir encara més el suport i assessorament a l'emprenedoria. Per exemple, un dels nous serveis que van sorgir va ser l'espai de coworking.

Carmen Sandonis va arribar a l'Smartcentre de Santa Bàrbara per casualitat i ja porta 10 anys participant-hi com a usuària i voluntària. Va començar participant en un curs d'informàtica bàsica i ha acabat posant en marxa el seu propi negoci: el bar-restaurant DTapes. Hem parlat amb ella sobre la seva relació amb el Punt TIC i sobre el seu nou projecte.

Fa pocs mesos que has posat en marxa un bar de tapes a Santa Bàrbara. Com està funcionant?

Vam obrir el mes de març i no ens podem queixar. Ens anem adaptant a la demanda. Per exemple, hem reduït plats combinats i fem més tapes. Tot plegat, intentem oferir alguna cosa diferent.

Ja havies tingut un negoci abans?

No, és el primer cop que emprenc. Els meus pares tenien un bar a Madrid i quan ens vam mudar a Catalunya van obrir un a Roquetes. Em ve de família, doncs. El meu home també va tenir una empresa pròpia i hi vaig aprendre molt.

Carmen Sandonis amb les seves companyes del curs d'informàticaT'has format i assessorat a l'Smartcentre de Santa Bàrbara. Com vas entrar en contacte amb el Punt TIC?

Doncs el vaig conèixer de casualitat  fa 10 anys i hi segueixo vinculada. La meva filla hi va començar a fer un curs d'informàtica a través de l’AMPA. Vaig veure que també feien classes per a adults i vaig acabar anant-hi jo també. Feien cursos de 20 hores i el grup de dones que hi anàvem vam demanar poder fer una formació de tot el curs i ho vam aconseguir. Encara seguim!

Em van donar un cop de mà en el procés de cerca de feina i, al final, he acabat emprenent. Tenen un espai de coworking i fan assessorament a l'emprenedoria.

També hi has fet de voluntària, oi?

M’agrada col·laborar! Em vaig apuntar al Club de lectura com a participant i he acabat sent la coordinadora. A més, han anat sorgint altres temes. Des del canvi a Smartcentre hi ha moltes més activitats. Més coses a fer!

Ara amb el negoci, intentaré continuar vinculada a tots els projectes que pugui, com ara al Club de lectura. Però hauré de deixar el curs. Això sí, continuaré organitzant els dinars trimestrals.

Com valores la tasca que es fa des dels telecentres donant suport a persones emprenedores?

Em sembla fantàstica! A vegades no saps on preguntar, a on acudir... Busques a Internet i és un jaleo. Necessites una persona que et guiï. A l'Smartcentre són una passada, com a treballadors/ores i persones!

Quins són els reptes que et planteges ara?

Jubilar-me i poder fer tot el que pugui. Je je!