La iniciativa, que ha presentat els dos primers volums que recullen una cinquantena de noms, busca visibilitzar noves referents i encoratjar les vocacions tecnològiques entre nenes i noies.

En el marc del Dia Internacional de les Noies en les TIC, es va presentar oficialment l’Enciclopèdia Dones STEAM, un projecte que busca visibilitzar noves dones referents i encoratjar les vocacions tecnològiques entre nenes i noies. La iniciativa va sorgir de la mà de la Núria Salán, professora a la Universitat Politècnica de Catalunya a Terrassa i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, i la Sandra Uve, il·lustradora. «El projecte de l’Enciclopèdia Dones STEAM neix en el moment en el qual ens adonem que tenim tants noms de dones desconegudes, que hem arribat a saber dels seus èxits i de les seves fites de casualitat o després de fer una recerca molt intensa, que en un llibre no ens hi caben. Enciclopèdia és sinònim de coneixement seriós, rigorós i fiable. Així doncs, les dones es mereixien una enciclopèdia», explica Salán. «En els dos primers volums, trobem dones properes, llunyanes, vives, mortes, conegudes, desconegudes encara, però totes elles tenen en comú la generositat que ens han donat a la resta de la humanitat. En aquests moments, continuem treballant en nous volums del projecte, ja que tenim més de 8.500 noms de dones recollits», afegeix Salán.

En concret, els dos primers volums de l’Enciclopèdia Dones STEAM presenten una cinquantena de dones. Una d’elles és l’Elisabet Prats, investigadora CIBER-BBN a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC). «Jo soc química i em dedico a fer la funcionalització dels transistors de grafè. Són uns dispositius que serveixen per a mesurar la part elèctrica del cervell i són capaços de donar una eina al metge per a poder mesurar aquesta electrofisiologia del cervell», afirma Prats. «L’Enciclopèdia Dones STEAM és una iniciativa fantàstica i estic agraïda de formar-hi part. Espero que serveixi per a despertar vocacions tecnològiques entre nenes i noies. Jo les animo a fer allò que els agrada. Si fan allò que els agrada, segur que seran bones», diu Prats.