La Biblioteca Màrius Torres de Vinaixa és històrica, de l’any 1982, i ha estat tancada cinc anys...
Sí, des del 2017 ha estat tancada temporalment perquè no s'adequava als estàndards que es requerien des del servei de biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Però el 2019, el nou equip de govern va voler donar una empenta a les obres d'adequació. I ara fa un any i mig que vam poder reobrir el públic, adequats als estàndards en matèria de catàleg, tot informatitzat i comptant amb els equipaments que necessita una biblioteca i un Punt TIC d'avui en dia.
L’Ajuntament de Vinaixa ha fet una aposta per a la digitalització?
Des del mandat del 2019 es va crear una Regidoria de Noves Tecnologies amb la intenció d'adaptar-nos digitalment, per exemple es va implantar una xarxa pública wifi europea, que ara molta gent en fa ús, també s'està treballant per implantar una xarxa de fibra òptica pública i reobrir el Punt TIC també era necessari per al municipi per oferir accés a internet i formacions digitals. Després de quatre anys s'ha vist un impuls digital. El Punt TIC de la Biblioteca Màrius Torres és l’eina per acompanyar a la gent en la digitalització. És important que tinguin aquest espai com un lloc de referència on poder venir si tenen qualsevol dubte en l’àmbit digital.
«La Xarxa Punt TIC és una marca de prestigi: formes part d'una xarxa que existeix des dels inicis d’Internet democratitzant l’accés»
Després d'aquests anys absents a la Xarxa Punt TIC, com valores tornar-ne a formar part?
Soc usuària des de ben petita! Anava al Punt TIC del meu poble, d’Espluga de Francolí quan era telecentre, i em connectava al Messenger! La Xarxa Punt TIC és una marca de prestigi: formes part d'una xarxa que existeix des dels inicis d’Internet democratitzant l’accés. Veus el logotip i ja identifiques una identitat associada a un servei gratuït i a l'abast de tothom.
I com valores els serveis que t’ofereix la xarxa?
Em sembla molt interessant l'èmfasi que es fa des del Punt TIC de la bretxa digital de gènere, de les noies i les dones TIC. Però trobo a faltar la perspectiva dels entorns rurals, perquè aquests, en moltes ocasions, tenim un nivell digital més baix comparativament amb les ciutats i hem de treballar encara més fort, perquè la bretxa digital als pobles és immensa.
Quines característiques té la població de Vinaixa?
L’envelliment de la població és una característica de les zones rurals, i també la baixada de residents a causa de la pèrdua de la indústria i llocs de feina a la zona, però sí que ens trobem que tenim una piràmide de població bastant homogènia. És a dir que la població envelleix també tenim bastant jovent i canalla al poble. Fet que ens fa ser una miqueta més optimistes a l'hora de mirar el futur.
«Ens trobem gent gran amb un dispositiu mòbil que no sap com funciona. Aquesta va ser una de les primeres necessitats que vam detectar en obrir»
Quina bretxa digital heu detectat en la població de Vinaixa?
Amb la reobertura vam detectar una bretxa digital vinculada amb la gent gran. Tenen pocs coneixements d'informàtica i d'Internet, ens centrem més en el mòbil perquè és el que tenen a mà. Ens trobàvem amb molts casos que volen començar a fer servir el telèfon mòbil, però no en saben i a casa no tenen cap mena de suport, els fills no es volen responsabilitzar i els nets encara menys.
En aquesta nova reobertura, què voleu que sigui el vostre Punt TIC?
Volem que el Punt TIC sigui una eina per combatre la bretxa digital, per aquest motiu tot l'any passat vam fer tallers inicials d'ús del mòbil perquè abans de començar a fer activitats més innovadores, primer hem de fer que tothom es senti integrat en el món digital. Però en un futur a curt termini, preveiem fer formació per combatre la desinformació, la seguretat a les xarxes, sobretot pels menors, ensenyar a navegar per internet, fer cursos en línia, però ens vam adonar ràpidament que si no comencem pel més bàsic, no ens en sortirem.
«El canal de difusió per informar a la gent gran és el pregó»
Com arribeu a les vostres usuàries?
El boca-orella funciona moltíssim i també el pregó. És el nostre canal de difusió per a la gent gran. A través de l’altaveu del poble cada dia s’informa de les notícies i de les activitats de la biblioteca i de les formacions del Punt TIC.