e-Participació Ciutadana a Europa
e-Participació Ciutadana a Europa. 2015. Tipus de lletra: Punt TIC. Llicència: BY-NC-ND.

La conferència s'ha dut a terme al parlament Europeu, on ciutadans i tècnics de xarxes de telecentres d'arreu Europa han tingut l'oportunitat de participar i escoltar als experts entorn a dos temes principals: les tecnologies en el marc de l'activisme ciutadà, d'una banda, i l'alfabetització digital. Diferents agents clau en aquest sector hi van participar, de manera que es va oferir una visió global que va permetre identificar alguns dels noms més destacats en l'àmbit de la inclusió digital i la participació electrònica arreu d'Europa.

Al primer panell, El rol de les tecnologies en l'activisme ciutadà, moderat per György Schöpflin, eurodiputat i ponent sobre ECI, els assistents han tingut l'oportunitat d'escoltar les aportacions d'experts com ara l'Executive Director del Institute for Electronic Participation (InePA) d'Eslovenia, Simon Delakorda, qui ha centrat la seva aportació en el paper de les TIC en la ciutadania activa i els aspectes contemporanis més significatius.

També vam tenir l'oportunitat d'escoltar a la Directora del Servei Europeu per a la Participació Activa (ECAS) de Bèlgica , Assya Kavrakova, a Gerald Häfner, fundador i membre del consell de Democracy International, d'Alemania, i a Kristina Reinsalu, Directora d'e-Democracy Domain, E-governance academy, d'Estonia.

El segon panel, l'Alfabetització digital, l'accés i la prestació de serveis electrònics, va ser moderat per Marju Lauristin, MEP, Vice-President del Grup S & D d'Estonia. Aquest espai va estar més centrat en el ciutadà i en les estratègies que podrien potenciar els seus nivells de participació. Els ponents van ser Gwendolyn Carpenter, Senior European Policy Advisor, Danish Technological Institute (DTI) de Dinamarca; Gerhard Seiler, Managing Director, Stiftung Digitale Chancen, d'Alemania; Alejandro Moledo, responsable de Noves Tecnologies i d'Innovació al Fòrum Europeu de la Discapacitat (Bèlgica)

També en aquest panell vam comptar amb la participació destacada de Serge Novaretti, DG CNECT de la Comissió Europea, qui es va centrar en la perspectiva institucional de l'e-Participació i ens va convidar a participar a l'estratègia 2016-2020.

La Comissió Europea està consultant sobre el nou Pla d'acció sobre administració electrònica 2016-2020, una de les accions per completar el mercat únic digital, com es va anunciar en la Comunicació sobre una estratègia per al mercat únic digital per a Europa. El nou Pla d'acció sobre administració electrònica 2016-2020 abordarà les necessitats, requeriments i expectatives dels ciutadans i les empreses europees pel que fa a la prestació de serveis públics eficaços, eficients i fàcils d'usar a la UE. Aquesta consulta (oberta fins al 22 de gener) pretén recaptar opinions dels ciutadans individuals, empreses o organitzacions privades, i de les administracions nacionals / regionals / locals públics.

A modo de cloenda de la conferència vam poder escoltar a Marju Lauristin i a Gabriel Rissola, qui va felicitar als guanyadors del concurs europeu d'e-Participació, d'entre els quals un és de Catalunya: Antoni Gutiérrez-Rubí amb Apps for Citizens.

L'endemà, el dia 9 de novembre, es van desenvolupar els tallers "El paper de les ONG en fomentar la participació civil a Europa, als quals també van assitir representants de diferents projectes europeus. La sessió es va dur a terme a la Delegació del Govern de Catalunya davant la Unió Europea i la primera ponència va estar a càrrec del Teb, qui va presentar un recorregut per les diferents etapes del projecte e-UROPA així com les primeres conclusions obtingudes.

 

 

 

 

Una altra intervenció introductòria va estar a càrrec de la Fundació per al Desenvolupament de la Societat de la Informació de Polònia.

L'objectiu dels tallers va ser reunir a representants d'organitzacions no governamentals, experts en e-participació i activistes socials de nivell nacional i de la UE per tal de compartir i aprendre de les experiències dels altres amb la participació democràtica en l'era digital, així com per inspirar com innovar i potenciar als grups socials amb els quals treballen.

Els participants es van dividir en dos grups de treball en funció del seu interès:

  • L'accés als serveis de govern electrònic i les oportunitats d'e-participació estructurats a nivell de la UE. Dinamitzat per Elisa Lironi, Digital Democracy and Campaigning Coordinator, European Citizen Action Service (ECAS)

  • Eines TIC que permetin a les iniciatives ciutadanes de base. Dinamitzat per Dan Patzelt, càmera de televisió i emprenedor social.

Els dos experts van oferir als participants exemples de les millors pràctiques per donar poder a diferents grups de la societat a través de la inclusió digital, amb l'objectiu de construir conjuntament un escenari per a l'apoderament de les persones joves i de recopilar suggeriments de com podria ser adaptat per a altres contextos i grups destinataris.

La trobada va finalitzar amb la presentació d'alguns dels projectes guanyadors del concurs europeu d'e-Participació.

Imatges dels tallers i conferències

Vegueu més imatges:

Conferencia i tallers entorn a l'e-Participació Ciutadana a Europa