L’eina és una petita xarxa social que combina un espai de conversa públic i una zona privada, on les dones poden exposar els seus testimonis i fer preguntes sobre violència masclista.

Imatge de telèfon mòbil
Imatge de telèfon mòbil. 2017. Tipus de lletra: Pexels. Llicència: BY-SA.

L’any 2017, al Brasil, la treballadora social Lucy Mazera va cocrear l’aplicació mòbil ‘PenhaS’ amb la voluntat de connectar les dones per a combatre la violència masclista amb informació i suport mutu. L’any 2022, Mazera va arribar a Barcelona i va buscar els suports necessaris per a replicar el projecte a escala catalana sota el nom ‘LilaS’. Així doncs, ‘LilaS’ és una aplicació mòbil gratuïta i sense opcions de pagament que vol esdevenir un espai segur i lliure de judicis on lluitar contra la violència masclista i trobar acompanyament professional i suport mutu. Finançada per aportacions públiques i aportacions privades, l’eina esdevé una xarxa social a petita escala que combina un espai de conversa públic, on les dones poden exposar els seus testimonis i fer preguntes sobre violència masclista, amb espais de converses privades, on les dones poden contactar amb perfils específics. ‘LilaS’ també compta amb una secció de notícies amb dades sobre violència masclista.

Paral·lelament, la petita xarxa social inclou funcionalitats orientades a situacions d’emergència com, per exemple, un pla de fugida per a analitzar com està de preparada una persona per a escapar físicament d’un episodi de violència masclista avaluant aspectes claus com, per exemple, la documentació o la disponibilitat econòmica. ‘LilaS’ també permet establir tres persones com a contactes d’emergència amb els quals l’aplicació mòbil es comunicarà de manera immediata quan la persona usuària cliqui el botó de socors de l’eina. Finalment, ‘LilaS’ inclou un mapa amb establiments, espais i serveis que poden ser d’ajuda per a dones que han patit violència masclista. Actualment, l’eina està en una primera etapa de desenvolupament i compta únicament amb les funcionalitats bàsiques. En aquest sentit, una setantena de dones l’estan testejant per tal de veure si l’estructura tecnològica funciona i quines són les funcionalitats de l'eina més utilitzades.