El projecte AINA ha rebut recentment el Premi Connexió a la Iniciativa Institucional per la seva aposta en la promoció de la llengua catalana a les noves tecnologies. Vols saber-ne més?

Imatge del projecte AINA
Imatge del projecte AINA. 2023. Tipus de lletra: Projecte AINA. Llicència: Tots els drets reservats.

Impulsat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració del Barcelona Supercomputing Center (BSC), el projecte AINA ha rebut recentment el Premi Connexió a la Iniciativa Institucional per la seva aposta en la promoció i en la defensa de la presència de la llengua catalana a les noves tecnologies de la informació i de la comunicació. El guardó s’ha atorgat en el marc del DMTforum 2023 organitzat per l’entitat catalana Feceminte amb motiu del Dia Mundial de les Telecomunicacions.

El projecte AINA és una iniciativa basada en tecnologies de dades i intel·ligència artificials que té com a objectiu aconseguir que la tecnologia entengui i parli la llengua catalana. La voluntat és ensenyar el català a les màquines de manera que la ciutadania pugui relacionar-se amb elles i participar plenament en el món digital amb la llengua catalana. Actualment, s’estan creant nous corpus per a incorporar les variants dialectals del català, diferents registres lingüístics i arxius de veu i imatge. La voluntat de la iniciativa és que les empreses que creen aplicacions basades en intel·ligència artificial, com, per exemple, assistents de veu, cercadors d’Internet, traductors i correctors automàtics o agents conversacionals, puguin fer-ho fàcilment en la llengua catalana.