La programadora Mary Kenneth Keller
. Autor: Mujeres Con Ciencia. Llicència: Tots els drets reservats.

El 7 de juny de 1965 va ser un dia molt rellevant en la història de la informàtica. La monja Mary Kenneth Keller va rebre un dels dos primers títols de doctor/a en ciències de la computació de la història. El primer, per la Universitat de Washington, va ser concedit a Irving C. Tang.

Nascuda en una família catòlica d'origen irlandès, havia ingressat el 1932 (amb 19 anys) a la congregació de Germanes de la Caritat de la Santíssima Verge Maria a Dubuque (Iowa). Després de 8 anys com a novícia, va prendre els seus vots el 1940. I després d'això, va començar la seva trajectòria acadèmica en l'àmbit científic, obtenint una llicenciatura en Matemàtiques el 1943 i un mestratge en Matemàtiques i Física el 1945.

Així, quan el seu ordre religiosa va fundar la Universitat Clarke el 1964, es va convertir en el primer centre universitari a oferir el títol de ciències de la computació als EUA al capdavant d'aquest títol. La Mary Kenneth Keller va ser nomenada directora del Departament de Tecnologia durant dues dècades, fins a pocs mesos abans de la seva mort el 1985.

Va ser pocs mesos després d'això quan, havent complert els 52 anys, li va ser concedit el doctorat per la seva tesi "Inductive Inference on Computer Generated Patterns", centrada en el desenvolupament d'algorismes capaços de fer una diferenciació analítica sobre l'expressió algebraica.

El llenguatge de programació que va fer servir en els algoritmes plantejats en la seva tesi era el FORTRAN, malgrat que un any abans ella mateixa s'havia convertit en una dels tres persones creadores d'un altre llenguatge cridat a ser encara més popular que aquell: el "Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code", més conegut com a BASIC .

El 1958, la Universitat de Dartmouth havia decidit saltar-se la seva norma d'acceptar només homes (vigent durant 188 anys) per permetre l'ingrés de Keller com a investigadora per al seu Centre de Computació, on va començar a col·laborar amb John George Kemeny i Thomas Eugene Kurtz. D'aquesta col·laboració va sorgir el dialecte original de BASIC (conegut com a Dartmouth BASIC), del qual se sol citar els seus col·legues masculins com a únics creadors.