Amb la benvinguda institucional del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré i Roure, s'ha inciat la sessió del programa de Govern CatLabs, amb la presència de diferents representants d'entitats del territori molt diverses i que ha generat moltes expectatives.
Entre els principals objectius, en aquesta primera fase, està el de recollir informació per fer el mapa de la innovació social digital a Catalunya. També detectar oportunitats, necessitats i sinergies de les entitats que fan innovació social digital, recollir propostes de línies de treball i, finalment, promoure col·laboracions i l'articulació de la xarxa.
A la sessió es destaca que actualment tenim una nova fractura, que fa referència al sistema d'innovació i a les persones que estan fora d'aquest sistema:
Cal aprendre sobre eines i metodologies d'innovació; cal eixamplar aquests instruments, ja que es vinculen amb el que s'anomena la revolució 4.0 que és la revolució que està vinculant la industria amb el sector digital i que serà predominant en el futur del treball.
Durant la presentació, diferents persones representants d'entitats i empreses han exposat la necessitat d'instruments i tecnologies i infraestructures que permetin fer innovació. I s'ha recalcat el fet que la competència d'innovació ha baixat a regions i a ciutats. Per part seva, Ricard Faura, Cap del Servei de d'Inclusió i Capacitació Digital de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, ha parlat de la instrumentació de diferents estratègies i col·laboracions entre administracions, empreses i entitats que ens ajudin a equilibrar la necessitat de recursos: a partir d'ara les regions i les ciutats hauran d'innovar si volen continuar rebent recursos europeus i caldrà invertir-hi.
La innovació local és important i ha d'estar lligada al ciutadà/ana. El programa CatLabs és el primer programa que s'implementa a Catalunya amb la voluntat d'arribar als grans i també als petits actors del territori. Es vol implementar un sistema inclusiu.
S'ha previst al mes de juny fer una “jornada de co-creació” a Barcelona, on es pugui aprofundir i que, posteriorment, es realitzarà de forma descentralitzada. També s'enceta un nou pla de formació amb un grup reduït de joves amb perfil de Garantia Juvenil i que compta amb la participació de l'administració local, que permetrà validar i testejar la metodologia i els seus continguts.
El programa s'enmarca dins de les estratègies RIS3Cat i SmartCat. Per tal de dissenyar-lo, donar-li forma i d'implementar-lo, es planteja la creació d'una xarxa d'agents innovadors a tot el territori català dinamitzada pels diferents referents locals. Per donar-se d'alta com entitat o agent innovador s'ha habilitat un formulari web.