El Menut és el segon nanosatèl·lit que la Generalitat llança a l'espai i ja ha confirmat un tercer per al 2023.

Menut, el nanosatèl·lit per a gestionar la crisi climàtica
Menut, el nanosatèl·lit per a gestionar la crisi climàtica. 2022. Font: Secretaria de Polítiques Digitals. Llicència: BY-SA.
La Generalitat de Catalunya ha llançat el 4 de gener de 2023 amb èxit 'Menut', el segon nanosatèl·lit català que es posa en òrbita. Prop de les 16 hores de la tarda del dia anterior, va començar l'enlairament d'aquest aparell a Florida, fabricat per l'empresa catalana Open Cosmos. Aquest projecte forma part de l'estratègia 'NewSpace' del govern català amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Diverses figures catalanes van assistir al seguiment de l'enlairament des de la seu de Open Cosmos a Barcelona. Entre elles, es trobava el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, el conseller delegat de Open Cosmos, Rafael Jordà, la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i el director de l'Institut d'Estudis Especials de Catalunya, Ignasi Ribas.

El Menut és un CubeSat de sis unitats i menys de 10 kg de pes

Un CubeSat és un tipus de microsatèl·lit d’investigació. El Menut té com a missió l’observació de la Terra per millorar la gestió del territori i ajudar a controlar i combatre els efectes de la crisi climàtica. Va ser batejat amb aquest nom pels nens i nenes de Catalunya. Orbitarà al voltant de 500 km de la Terra a una velocitat d’uns 8 km/s, i passarà per damunt de Catalunya cada 5 dies aproximadament. En aquesta pàgina web podràs obtenir més informació sobre el Menut i seguir-ne el llançament en directe!