Taller de robòtica educativa a l'Ateneu de Fabricació de Les Corts
Taller de robòtica educativa a l'Ateneu de Fabricació de Les Corts.

Les Corts i Ciutat Meridiana ja compten amb el seu Ateneu de Fabricació. Són les dues primeres peces del que aviat serà la Xarxa d'Ateneus de Fabricació de Barcelona, és a dir, una xarxa que oferirà espais i equips per al disseny i la fabricació digital a totes les persones i entitats que  vulgui reflexionar, experimentar i debatre al voltant de les tecnologies per a la fabricació digital. Amb els Ateneus de Fabricació es pretén estimular la creativitat i el talent local, l'experimentació i l'aprenentatge conjunt.

Aquest projecte neix aplegant dos conceptes: el d'ateneu i el de Fab Lab. Els Ateneus tenen una llarga trajectòria, historia i presència a la societat catalana com a entitats aglutinadores, que promouen inquietuds i l'intercanvi de coneixements, que és precisament el que pretenen els Ateneus de Fabricació.

Els Fab Labs són espais de producció d'objectes físics a escala personal o local, equipats amb tot tipus de màquines per prototipar i construir. Tenen el seu origen en una idea sorgida al Center for Bits and Atoms (CBA) del Massachussets Institute of Technology (MIT) i conformen una xarxa internacional que treballa de manera col·laborativa, de forma que el disseny és global i compartit i la producció local.

Els Fab Labs són, però, espais privats. En canvi, els espais de la Xarxa d'Ateneus de Fabricació són públics i oberts. Així, l'Ajuntament de Barcelona és pionera en posar a l'abast de tota la ciutadania aquest tipus d'espais i maquinari.

Diferents col·lectius estan ja aprofitant les possibilitats que ofereix l'Ateneu de Fabricació de Les Corts. I, evidenment, està també a disposició dels Punt TIC que tinguin un projecte de fabricació digital!