El projecte AINA ha superat el milió de talls de veu des de l’inici de la campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’ que el Govern de Catalunya va llançar amb l’objectiu de recollir el màxim de veus possible per ensenyar les màquines a entendre i parlar català.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, en una roda de premsa de presentació del projecte 'AINA', al Barcelona Supercomputing
El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, en una roda de premsa de presentació del projecte 'AINA', al Barcelona Supercomputing . Autor: Aina Martin. 2022. Llicència: Tots els drets reservats.

La campanya ‘La nostra llengua és la teva veu’ convida la ciutadania de parla catalana de totes les edats, gèneres, condicions i procedències a “donar” la seva veu a través del web projecteaina.cat, des d’on tothom pot llegir, enregistrar i validar un nombre il·limitat de frases agrupades de 5 en 5 a la plataforma Common Voice de Mozilla. Des que va començar la campanya, a mitjans de febrer de 2022, ja s’ha aconseguit arribar a 1.006.000 talls de veu nous enregistrats i a gairebé 1.400 hores noves gravades.

Tot i que aquesta col·laboració es pot fer de manera totalment anònima i sense cap registre previ, conèixer els paràmetres de gènere, edat i variant dialectal de la persona “donant” de veu facilita molt la feina de classificar les dades obtingudes i, alhora, permet saber si s’està contemplant tota la diversitat lingüística del català. Per això, la campanya anima la ciutadania a registrar-se i crear un perfil a la plataforma.

Actualment, el perfil de veu majoritari a la plataforma Common Voice de Mozilla continua sent la d’homes d’entre 40 i 59 anys parlants de català central, tot i que la falta de registre previ d’una part important de “donants” fa que hi hagi un percentatge elevat de participants dels quals no se’n pot identificar el gènere, l’edat i/o la variant dialectal emprada (38%).

Sobre el projecte AINA

Impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori en col·laboració amb el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), AINA és un projecte basat en tecnologies de dades i Intel·ligència Artificial per fer possible que les màquines entenguin i parlin el català amb l’objectiu últim que la ciutadania pugui relacionar-se amb elles i participar en el món digital en català al mateix nivell que els parlants d’una llengua global, com ara l’anglès, i evitar, així, l’extinció digital de la llengua catalana.