Un informe d’ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya subratlla que Catalunya és la 3a regió europea en captació d’inversió estrangera en ciberseguretat, per darrere d’Irlanda i Brussel·les. Et mostrem algunes dades.

Imatge per a il·lustrar l'estudi ‘La ciberseguretat a Catalunya’ 2023
Imatge per a il·lustrar l'estudi ‘La ciberseguretat a Catalunya’ 2023. 2019. Tipus de lletra: Pexels. Llicència: BY-SA.

L’estudi ‘La ciberseguretat a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, s'ha presenta en el marc de IoT Solutions World Congress a Barcelona. Una de les principals conclusions revela que Catalunya compta amb 495 empreses dedicades al sector de la ciberseguretat, que han tingut un creixement del 14,6% respecte de l’any anterior.

Actualment, aquestes companyies donen feina a 9.414 persones (+15% interanual) i generen un volum de negoci que supera els 1.071 milions d’euros (+17,3% interanual) en conjunt. A més, l'informe posa de manifest que en els darrers cinc anys, el nombre d'empreses s'ha incrementat un 40%.

Zoom in al sector de la ciberseguretat a Catalunya

Les empreses catalanes que treballen en l’àmbit de la ciberseguretat són essencialment pimes (85% del total) i prop d’un terç del total (29,1%) tenen menys de 10 anys. Es tracta d’un sector amb presència internacional, ja que el 28,7% de les companyies que s’hi dediquen són exportadores. L’informe destaca el fet que el 9,5% són startups i que el 13,8% tenen dones en càrrecs directius.

Quant als segments de negoci, l’estudi apunta que el 89,7% de les companyies es dedica a la protecció, seguides d’aquelles que treballen en l’àmbit de la identificació dels ciberatacs (58,7%), de les que s’especialitzen en detecció (37%), la resposta (33,6%) i la recuperació davant d’aquests episodis (20,6%). aquest ecosistema el completen les universitats, que ofereixen estudis de màster i postgrau, així com centres d’FP; associacions, institucions i entitats de l’administració pública, a banda d’esdeveniments com l’IoT, el congrés de ciberseguretat o el MWC.

Algunes tendències mundials

Es calcula que la facturació mundial en ciberseguretat creixerà a un ritme d’un 13,6% interanual fins al 2027 i que assolirà prop de 300.000 milions de dòlars. Països com els Estats Units, la Xina, el Japó, el Regne Unit i Alemanya lideren aquest increment a escala internacional.

Des del punt de vista de les tendències, l’estudi recull alguns condicionants que poden impactar en el desenvolupament de la ciberseguretat a escala internacional (com ara les crisis econòmiques globals i els conflictes geopolítics). És el cas del conflicte entre Rússia i Ucraïna, que ha fet el salt al ciberespai en forma d’atacs no només entre els dos països sinó també a d’altres, així com dels atacs contra el sector energètic a escala europea en el context de la crisi de subministrament. Els robatoris de les criptomonedes, les fuites de dades personals, els atacs al sector públic, que s’han incrementat un 150% aquest 2022, són altres episodis que apunten a la necessitat d’apostar per la seguretat.

L’auge de la ciberseguretat també comporta noves necessitats de talent. El nombre de professionals especialitzats en ciberseguretat ha crescut un 11% al món, segons l’estudi, però també ho ha fet la necessitat de cobrir vacants, de manera que la bretxa entre oferta i demanda creix un 26%. Alhora, l’estudi també subratlla que el desenvolupament de la ciberseguretat pot afavorir el de tecnologies innovadores com la IoT, el vehicle connectat, la indústria 4.0, la salut digital o el comerç electrònic.