ACCIÓ presenta l'informe 'La robòtica a Catalunya'
ACCIÓ presenta l'informe 'La robòtica a Catalunya' . Autor: Pexels. Llicència: BY-SA.

L’informe, publicat en el marc del congrés Advanced Factories que se celebra aquesta setmana a Barcelona, apunta que gairebé un 18% de les empreses del sector són startups i que un 44% tenen una facturació anual superior al milió d’euros.

3 de cada 10 empreses són exportadores, i gairebé un 10% té filials a l’estranger. Segons els subsectors, el 33% destaquen les enginyeries que dissenyen, construeixen i instal·len robots; el 29% són indústries auxiliars -fabricants de components, consultories, serveis; el 22% són empreses dedicades a la robòtica educativa i la formació i el 16% són fabricants de robots.

Aplicacions i tendències

L’informe posa de manifest la importància de la robòtica ja que es tracta d’una tecnologia transversal, amb aplicacions en molts sectors i capaç de millorar els processos productius i la seguretat, així com de generar nous models de negoci.

Destaquen les aplicacions en els àmbits de la indústria (per automatitzar processos i millorar la seguretat), l’automoció (en l’àmbit dels vehicles autònoms, per exemple), l’exploració aeroespacial, la inspecció i manteniment, la logística (per transportar càrregues entre diferents àrees), l’educació (per potenciar el desenvolupament d’habilitats i competències en disciplines STEM), la salut (amb robots quirúrgics per dur a terme procediments més complexos), les finances, l’agricultura o l’oci.

La principal tendència d’aquesta tecnologia, tal i com recull l’estudi, és la introducció de la robòtica col·laborativa. Es tracta de robots que poden compartir espai de treball amb les persones i aprendre tasques noves. 

La robòtica a escala internacional

L’informe apunta que la facturació global de les indústries de la robòtica va assolir l’any 2018 els 22.000 milions d’euros, mentre que es calcula que superarà els 50.000 milions l’any 2020. El pes més important d’aquest mercat és la robòtica industrial, que l’any 2018 va assolir els 16.500 milions anuals, un 75% del total.

Pel que fa als països més punters en aquesta tecnologia destaca en primer lloc Singapur, el país del món amb major densitat de robots industrials instal·lats per cada 10.000 treballadors (831), seguit de Corea del Sud (774) i Alemanya (338).

Catalunya juga un paper clau dins del procés de robotització a nivell estatal i, de fet, els principals fabricants de robots a nivell mundial tenen seu a Catalunya: actualment un 39,4% de les empreses catalanes tenen algun procés automatitzat.