Univers Internet és un projecte que proposa una reflexió crítica i creativa sobre el conjunt de tecnologies vinculades a Internet i la transformació inèdita que aquest fenomen està provocant en la història humana. Periòdicament es publiquen al blog del CCCB LAB reflexions que permeten analitzar, amb una mirada global, el fenomen d’Internet. La maleta pedagògica està formada per diferents unitats didàctiques que permeten traslladar a l’aula aquestes reflexions.
PROGRAMA
DILLUNS, 4 JULIOL
- 9.00 | Benvinguda i presentació. Pau Rodríguez (El Diari de l'Educació)
Univers Internet reivindica una formació humanística associada a les noves tecnologies que permeti una comprensió de l’entorn digital i que contribueixi a fer ciutadans més crítics i implicats en l’esdevenir de la societat.
- 9.30 | Conferència «Privacitat en l’entorn digital». Marilín Gonzalo
Vivim un moment de datificació creixent i extrem, on la petjada digital és inevitable. A partir d’una genealogia del concepte de privacitat, existent abans que Internet, ens plantejarem què posa de rellevància fets com les filtracions d’Edward Snowden. Seguim tenint dret a la privacitat malgrat que no tinguem res a amagar? Farem un estat de la qüestió del que passa amb les nostres dades, les coses bones i dolentes, i després que cadascú decideixi.
- 10.30 | Pausa
- 11.00 | Taller «Privacitat: jugant amb les nostres dades». Liliana Arroyo i Óscar Marín
Un joc per prendre consciència de la petjada digital i dels factors que hi entren en joc i que cal tenir en compte per decidir com actuem en línia i què compartim. Cada jugador té un personatge descrit a través d’una sèrie de dades i ha d’arribar al final del joc amb les dades el màxim de protegides, endevinant el personatge de la resta de jugadors.
- 13.30 | Posada en comú. Debat, dubtes i valoracions.
Resolució de dubtes relatius al taller, a la privacitat i a com treballar-ho dins l’aula.
DIMARTS, 5 JULIOL
- 9.00 | Conferència «La Web que volem». Solana Larsen
La web és un bé públic que té pendent de resoldre la pugna entre els interessos empresarials i els ciutadans. Els ciutadans virtuals tenen els drets bàsics següents: a la llibertat d’expressió, a l’accés, a la privacitat i a l’oblit. La web hauria de ser diversa, descentralitzada i oberta, cap usuari o contingut no hauria de prevaler per sobre de cap altre (Net Neutrality), i hauria de ser respectuosa amb el medi ambient i amb la resta de ciutadans. Per poder-hi fer alguna cosa, abans cal entendre el que ens hi estem jugant.
- 10.00 | Pausa
- 10.30 - 12.30 | Taller «Futurnet: imaginant la Xarxa». Carla Boserman i Efraín Foglia
A partir d’un exercici d’especulació sobre les possibles derives que pot prendre el futur de la web, relatives a accés, algoritmes, xarxes socials, ecologia i sostenibilitat, coneixement i privacitat, acabarem inventant objectes que permetin fer front a les situacions que es plantegen.
- 12.30 - 13.30 | Intercanvi d’experiències didàctiques Univers Internet
Presentació de l’experiència amb la maleta d’algunes escoles on s’ha dut a terme cadascuna de les unitats.
- 13.30 | Tancament: preguntes i valoració
Inscripcions a seducatiu@cccb.org i 933 064 135 (dimarts a divendres de 10 a 13h) indicant: Nom i cognoms / Centre educatiu o institució per a la qual treballeu / Quin/s dies voleu participar.