Cartell de les activitats de Girona Emprèn pel 11 de febrer, Dia de la Dona i la Nena a la Ciència
Cartell de les activitats de Girona Emprèn pel 11 de febrer, Dia de la Dona i la Nena a la Ciència. 2 020.

L'Ajuntament de Girona a través de Girona Emprèn, l'àrea de promoció econòmica, ha organitzat una sèrie d’activitats sota el títol de 'Setmana de la Dona i la Nena en la Ciència' per reflexionar al voltant del paper de les dones i les nenes en la ciència i la tecnologia coincidint amb aquest dia internacional.

De l’11 al 15 de febrer tindran lloc diverses propostes gratuïtes que tindran com a objectiu comú sensibilitzar i contribuir a eliminar l’escletxa de gènere que hi ha en aquestes vocacions.

Programa

Dimarts 11 de febrer / 9.45h Lloc: Auditori de La Punxa (Seu del Col.legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Girona)

Jornada Inaugural

10h Ponència: “Talent femení”, a càrrec de la directora de l’Escola Politècnica Superior - UdG, M. Àngels Pèlach
10.30 h Conferència: “Sense por de Goliat”, a càrrec de la CEO de Fibracat, Meritxell Bautista
11.15h Pausa – cafè
11.45h Taula rodona: “Enginy i talent femení”
Hi participaran representants de l’àmbit social, educatiu i professional que reflexionaran sobre la participació de les noies als estudis i professions de l’àmbit científic i tecnològic.
- Mireia Santamaria (gerent de la patronal FOEG)
- Anna Arnau (vicesecretària del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Girona).
- Marta Berini (professora de matemàtiques i coordinadora del projecte Estímul del Talent Matemàtic a Catalunya).
- Maria Vidal (arquitecta tècnica; actualment cap d'àrea de construcció de Cecam)

Hi col·labora: Universitat de Girona, Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Girona . Presentarà la jornada la comunicadora gironina Eva Olivares

20h. Projecció de la pel·lícula “Figures ocultes (Hidden Figures)”. Direcció: Theodore Melfi

Lloc: Cinema Truffaut. Gratuït. Places limitades.

Durant la carrera espacial dels anys 60 s’explica la important tasca que va dur a terme un grup brillant de dones matemàtiques afroamericanes treballadores de la NASA per fer arribar l’home a l’espai.

Dijous 13 de febrer / 10h Lloc: Espai Marfà Acte amb la participació de diferents estudiants d’ESO de la ciutat de Girona

Jornada divulgativa per a centres d’ESO de la ciutat de Girona

10h Conferència: “L’Enginy (In)visible”, a càrrec de l’enginyera de la UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salán
10.30h Conferència : “Les cares més amagades de la Taula Periòdica”, a càrrec de la directora de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la UdG, Sílvia Simon
11h Taula rodona: “Estudis STEAM, més enllà d’una professió” Acte amb diferents professionals que compartiran amb les estudiants les oportunitats i els reptes de dedicar-se a carreres de l’àmbit científic i tecnològic a partir de projectes associatius i solidaris. Les participants són Mei Calm (Projecte FemSTEM - Associació FemEngin), Judit Abellí (Associació Femme Inline), Eva Palaudàries (Terram – arquitectura sostenible amb Terra) i Berta Llenas (Atracció talent – EPS - UdG). Hi col·labora: Universitat de Girona Tallers de robòtica, impressió 3D i escape room tecnològica

Dissabte 15 de febrer / 10h Gratuït, es recomana inscripció prèvia. Lloc: Girona Emprèn (Taller del Laboratori Social d’Innovació)

La setmana dedicada al Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència acabarà amb tres tallers per a nenes i nens de 8 a 12 anys: dos de STEAM de robòtica educativa i impressió 3D a càrrec d’Innova’t Educació i una “escape room” tecnològica a càrrec de l’associació gironina Femme Inline. Hi col·labora: Innova’t Educació, Femme Inline i Girona Emprèn Exposició “L’En(giny) invisible”

Del dilluns 10 al dissabte 15 de febrer. Lloc. Biblioteca Salvador Allende

Al llarg de tota la setmana hi haurà l’exposició “L’En(giny) invisible” a la Biblioteca Salvador Allende i la resta de biblioteques de la ciutat dedicaran diferents espais a ressaltar en forma de reculls de llibres la figura i les aportacions de les dones a la ciència. Hi col·labora: Societat Catalana de Tecnologia i Biblioteques de Girona.

Quan