El ‘Necesser TIC’ busca ajudar a trencar esquemes, prejudicis i estereotips de gènere, sobretot en l’àmbit de les noves tecnologies, i donar visibilitat a dones referents. Descobreix més!

En el marc del Dia Internacional de les Dones i de les Nenes en la Ciència, que es va commemorar l’11 de febrer, i del Dia de les Dones, que es commemorarà el 8 de març, el passat divendres 9 de febrer, el Punt TIC Smartcentre de Santa Bàrbara i l’Ajuntament de Santa Bàrbara, amb el suport de la Xarxa Punt TIC i de l’i2CAT, van presentar el ‘Necesser TIC’. L’esdeveniment es va iniciar amb els parlaments de l’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, de la regidora de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Santa Bàrbara, Ana Maria Panisello, i de la directora general de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, Liliana Arroyo. «Espero que trobades com aquesta ajudin les noies i les dones a apostar per vocacions tecnològiques», va afirmar Arroyo. Tot seguit, la dinamitzadora del Punt TIC Smartcentre de Santa Bàrbara va presentar el ‘Necesser TIC’. «El principal objectiu és ajudar a trencar estereotips de gènere que ens venen culturalment i històricament tan imposats i que, a més a més, en molts casos, sobretot en l’àmbit de la tecnologia, discriminen i perjudiquen el paper de la dona. Si l’obrim, podríem trobar un joc de tornavisos i protectors per a les càmeres, entre moltes altres eines tecnològiques. A més de presentar el ‘Necesser TIC’, volem que cadascú tingui alguna cosa a dir, alguna cosa a posar-hi dins i que intenti replicar-lo als seus pobles i a les seves ciutats», va explicar Fort.

L’esdeveniment va continuar amb l’experiència d’Elisabet Bonfill, oceanògrafa i fundadora de l’empresa Plàncton. «Crec que és molt important celebrar el Dia de les Dones i de les Nenes en la Ciència i que les noies tinguin referents científiques. És més senzill que puguis plantejar dedicar-te a una professió si tens algú amb qui emmirallar-te», va comentar Bonfill. A continuació, es van organitzar cinc taules de debat participatives que van comptar amb la dinamització d’una dona referent i que van girar al voltant de cinc temàtiques: el món rural, l’emprenedoria, la privacitat digital, les violències masclistes i els estereotips de gènere a les noves tecnologies. «He comptat amb una desena de persones a la taula, on he pogut explicar la meva trajectòria d’ençà que vaig començar estudiant telecomunicacions perquè m’apassionaven les mates», va apuntar Marina Prats, dinamitzadora de la taula de debat sobre el món rural. Seguidament, el cap del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital de la Generalitat de Catalunya, Ricard Faura, va tancar l’esdeveniment. «Estic content de veure que aquest és un model d'èxit, de treball continuat dins del món de la tecnologia i que transforma la vida de les persones», va afirmar Faura. Finalment, l’organització va lliurar uns reconeixements.