Hem volgut preparar un recull de la mà de persones vinculades a la Xarxa Punt TIC per tal de reivindicar les temàtiques tecnològiques i donar visibilitat a les autores.

Imatge de llibre
Imatge de llibre. 2016. Tipus de lletra: Pexels. Llicència: BY-SA.

El dimarts 23 d’abril, a Catalunya, se celebra una de les festes populars més estimades: la Diada de Sant Jordi. Amb motiu de l’efemèride, des de la Xarxa Punt TIC, hem volgut preparar un recull de recomanacions literàries de la mà de diverses persones vinculades a la Xarxa Punt TIC. L’objectiu de la campanya de sensibilització ha estat reivindicar les temàtiques tecnològiques i donar visibilitat a les autores.

Tot seguit, es poden consultar algunes recomanacions literàries:

1. ‘Inteligencia Artificial: guía para seres pensantes’ de Melanie Mitchell.

La Judith Membrives ens ha fet aquesta recomanació literària perquè «en un moment d'exaltació constant de les capacitats de la intel·ligència artificial, la científica Melanie Mitchell ens ajuda a entendre i desmitificar el llenguatge màgic que hi ha al voltant d'aquests sistemes informàtics. El recomano perquè és clar, està actualitzat i explora què hi ha de cert a les promeses (publicitàries) sobre aquesta tecnologia disruptiva».

2. ‘Data Feminism’ de Catherine D’Ignazio.

La Thais Ruiz de Alda ens ha fet aquesta recomanació literària perquè «ens explica com recol·lectar les dades, estructurar-les, endreçar-les, processar-les i analitzar-les amb una perspectiva de gènere ens proporciona una eina molt valuosa per a entendre la realitat, per a entendre el nostre entorn. Aquest llibre és una lectura amena que qüestiona metodològicament la ciència de dades que no incorpora les perspectives interseccionals».

3. ‘Dones de ciència, tecnologia i pensament’ de Marta Aymerich i Àngels Fitó.

La Dominica Díez Marcet ens ha fet aquesta recomanació literària perquè «aquest llibre posa en valor la trajectòria de vint-i-una dones referents en ciència, tecnologia i pensament i evidencia els entrebancs que van haver de fer front al llarg de les seves carreres professionals per l'únic fet de ser dones. És un llibre absolutament recomanable que es pot llegir testimoni a testimoni i gaudir-lo amb calma i a poc a poc».

4. ‘The Mercury 13: The Untold Story of Thirteen American Women’ de Martha Ackmann.

L’Alba Badia ens ha fet aquesta recomanació literària perquè «és un llibre preciós i alhora un xoc de realitat que descriu en detall la història de tretze dones excepcionals i brillants que a principis dels anys seixanta van ser reclutades per fer les mateixes proves que els primers astronautes americans. Elles van aprovar amb nota, alguns cops fins i tot van superar les marques masculines. Tot i això, no es va crear un programa per elles».

5. ‘La primavera de la inteligencia artificial’ de Carmen Torrijos i José Carlos Sánchez.

Des de l’equip de la Direcció General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya, ens han fet aquesta recomanació literària perquè «és un llibre divulgatiu que vol ser il·lusionant i didàctic i que beu molt de la cultura pop, dels mems, de les pel·lícules de ciència-ficció i dels anuncis dels anys noranta. La proposta literària ens explica com la crònica periodística ha parlat de la tecnologia, de la comunicació i del llenguatge».

6. ‘100 dones claus en la història de la ciència i la tecnologia’ d’Oriol Boix i Sandra Posada.

Des de l’equip del Punt TIC Smartcentre de Santa Bàrbara, ens han fet aquesta recomanació literària perquè «forma part del nostre fons documental, del nostre racó lila, on tenim documents amb una perspectiva de gènere i on hi tenen cabuda totes les mirades. Volem que infants, adolescents, joves i persones adultes coneguin noves dones referents en tots els àmbits i en totes les matèries amb les quals emmirallar-se».

7. ‘Petita&Gran Ada Lovelace’ de Zafouko Yamamoto i María Isabel Sánchez Vegara.

Des de l’equip del Punt TIC Smartcentre de Santa Bàrbara, ens han fet aquesta recomanació literària perquè «forma part del nostre fons documental, del nostre racó lila, on tenim documents amb una perspectiva de gènere i on hi tenen cabuda totes les mirades. Volem que infants, adolescents, joves i persones adultes coneguin noves dones referents en tots els àmbits i en totes les matèries amb les quals emmirallar-se».

8. ‘Antes muerta que analógica’ d’Àurea Rodríguez.

Des de l’equip del Punt Òmnia Valls - Vallsgenera, ens han fet aquesta recomanació literària perquè «aquest llibre és una crida a utilitzar les tecnologies per a empoderar les persones, així com és una crida a utilitzar-les sota uns valors i reflexionant sempre sobre les seves implicacions, els seus reptes i els seus desafiaments».

9. ‘Antes muerta que sin inteligencia artificial’ d’Àurea Rodríguez.

Des de l’equip del Punt Òmnia Valls - Vallsgenera, ens han fet aquesta recomanació literària perquè «aquest llibre parla de l'impacte de la intel·ligència artificial generativa en les nostres vides, de la seva presència en entorns diversos i de com la intel·ligència artificial generativa transforma el present i transformarà el futur».

10. ‘Mujeres de ciencia: 50 intrepidas pioneras que cambiaron el mundo’ de Rachel Ignotofsky.

Des de l’equip del Punt Òmnia del Raval - Colectic, ens han fet aquesta recomanació literària perquè «aquest llibre, escrit per una dona i que parla d’altres dones, ens ajuda a explicar i a donar visibilitat a noves referents».

11. ‘Las chicas son de ciencias: 25 científicas que cambiaron el mundo’ de Irene Cívico i Sergio Parra.

Des de l’equip del Punt Òmnia del Raval - Colectic, ens han fet aquesta recomanació literària perquè «aquest llibre, escrit per una dona i que parla d’altres dones, ens ajuda a explicar i a donar visibilitat a noves referents».

12. 'Coníferes' de Marta Carnicero.

Des de l'equip del Punt TIC de la Biblioteca Sant Valentí, ens han fet arribar aquesta recomanació literària perquè «les persones protagonistes viuen a una comunitat Walden, al bell mig de la natura, on les persones que hi han anat a viure rebutgen les noves tecnologies, però curiosament els xips i les tecnologies, concretament la bioenginyeria, tenen un paper molt destacat dins de la trama de la novel·la... que no us podem desvetllar».

13. 'Enxarxats' de Carme Torras.

Des de l'equip del Punt TIC de la Biblioteca Sant Valentí, ens han fet arribar aquesta recomanació literària perquè «és una novel·la amb molta intriga i que pot generar molt debat al voltant del món digital i del vincle amb les nostres vides i la nostra societat. És de l'enginyera informàtica i professora de robòtica Carme Torras».