.

Projectes que aprofiten les noves tecnologies per millorar l'accés a la informació a persones amb necessitats especials, per mantenir viva la memòria col·lectiva i les tradicions, difondre informació que pot interessar al col·lectiu al qual es dedica l'associació, etc. La tecnologia no és en aquests casos un objectiu, sinó que un mitjà per aconseguir millores socials. La jornada, però, no es va limitar a donar a conèixer projectes, sinó que va servir per intercanviar bones pràctiques i gestar futures col·laboracions.

Jordi Bosch, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, va ser l'encarregat d'obrir la jornada. Va afirmar que la tecnologia ha de servir per millorar la qualitat de vida de la ciutadania i ha de ser transformadora de la societat. En aquesta línia, va explicar que la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació treballa en quatre àmbits per poder lluitar contra l'escletxa digital: La connectivitat; la promoció, difusió i foment de les TIC; la formació; i els serveis i continguts. A la jornada es van presentar alguns dels projectes que s'estan portant a terme en el marc d'aquest quart punt, subvencionats en part, per la Convocatòria d’ajuts Serveis i Continguts Digitals 2007/2008 de l'STSI. A més, molts d'aquest projectes van participar al networking de la Jornada de Dinamització de la Internet Social el desembre de 2008.

 

Informació per i per a tots i totes

La Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) va presentar Webvisual, una televisió on-line en llenguatge de signes que ofereix a les persones sordes la possibilitat d'estar informades les 24 hores del dia. Aquest canal emet tant notícies genèriques com  notícies sobre la comunitat sorda, reportatges i biografies, documentals, etc. I també dóna espai a associacions de persones sordes i té una secció laboral. Webvisual està en marxa des de fa 6 anys i cada cop té més audiència. Albert R. Casellas, coordinador de Webvisual, també va presentar Sightos, una plataforma per a la interpretació de la llengua de signes mitjançant videoconferència.

Representants de l'Associació d'amics RTV Clot van explicar la feina que es fa des de les televisions dels barris per mantenir informats i informades els veïns i veïnes i van parlar dels diversos projectes que porten a terme, com ara l'Observatori d'Arxius i Televisions Locals.

Des de l'Associació Catalana de la Premsa Gratuïta van presentar el Banc de continguts digitals de premsa gratuïta, una eina que tots els membres de l’ACPG tenen al seu abast per poder obtenir continguts publicables i per cedir els seus continguts. És, doncs, un espai on les diverses capçaleres intercanvien i comparteixen continguts.

A la jornada, va quedar patent la disposició a col·laborar i compartir dels i de les participants. D'aquesta manera, hi va sorgir la proposta de crear un banc de continguts del Tercer Sector.

 

Recuperant la memòria col·lectiva

Les entitats Ateneu Popular Garriguenc i La Veu Jove de la Conca van presentar els  projectes de recuperació de memòria històrica que estan portant a terme cadascuna a la seva comarca.

El Banc de memòria digital de les Garrigues basa la seva feina en la idea de que “cada vegada que una dona major, un vell llaurador o un pastor és mor, és com si una petita biblioteca esclatara en flames”. Sobretot, treballen per conservar la tradició oral de la comarca; entrevisten persones grans i fan difusió dels coneixements d'aquestes persones fent servir les eines 2.0.

L'Arxiu Virtual de la memòria local de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra és un arxiu audiovisual en línia de la memòria local, amb entrevistes en vídeo, fotografies i texts relacionats amb la comarca i els seus habitants.

 

Cooperació entre entitats per desenvolupar eines d'inclusió social

Plataforma per la Llengua va presentar el seu projecte de creació de planes web. Han realitzat les webs de Tamettu, Cornellà sense Fronteres, Fasamcat i Centre Bolivià Català. La Fundació Equilibri s'ha encarregat de la part tècnica del projecte i ha fet una forta aposta pel programari lliure, fent servir el gestor de continguts Drupal per a la creació de les plataformes. Una representant del Centre Bolivià Català va explicar que la plana web els serveix com a punt d'acollida i per donar suport als bolivians i bolivianes, un col·lectiu d'alta vulnerabilitat. Al mateix temps, és una eina per visibilitzar la comunitat boliviana i la feina de l'associació.

La Fundació Pere Tarrés va mostrar la feina que s'està fent amb la plana web Teranga.cat, adreçada a la comunitat senegalesa que viu a Catalunya i també als catalans i catalanes per fomentar el coneixement entre les dues comunitats. És també una eina de les associacions de senegalesos que hi ha a Catalunya. A la jornada, van passar un vídeo realitzat per TV3 en què s'explica què és aquesta plana i quins objectius persegueix. 

 

Mantenir i fomentar la cultura i les tradicions a través d'Internet

L'Agrupació de Balls Populars de Vilanova i la Geltrú va presentar Comunitat Cultura.cat, una iniciativa que pretén ser una comunitat digital al voltant d’un banc de coneixement sobre la cultura popular i el folklore catalans. El Banc de coneixement de Comunitat Cultura és un repositori dinàmic i indexat de materials tant de caràcter escrit (llibres, articles científics, articles periodístics...) com de caràcter àudiovisual (imatges, vídeos, documentals).

El Centre d'Estudis Passionarium, promogut per la Fundació Passionarium, és un centre de documentació virtual de les representacions populars de la Passió. Els seus objectius són facilitar la investigació sobre representacions populars i tradicionals de La Passió; proporcionar informació útil per al manteniment, millora i evolució de les representacions actuals i dels seus valors teatrals, artístics, participatius, etc.; i esdevenir referent sobre aquest tema a Catalunya, a l'Estat espanyol i a Europa.

  

Fent més fàcil l'accés a les TIC a persones amb necessitats especials

La Fundació El Maresme i TCM Audiovisual van exposar la feina que fan per a l'e-inclusió de persones amb discapacitat psíquica: el portal web LaMosqueta.cat, un canal de comunicació per missatgeria visual digital i el portal El Casal Digital, entre d'altres.

L'Associació Provincial de Paràlisi Cerebral de Tarragona va presentar el seu software Enable Viacam, que permet a persones amb dificultats motrius moure el ratolí amb el moviment del cap. Aquest software és finalista als Community Choice Awards, premis de programari lliure, en la categoria de Best New Project. Si voleu donar-li suport, podeu fer clic en aquest enllaç i votar per aquest projecte.

Josuè Sallent, director general de la Societat de la Informació va ser l'encarregat de tancar la jornada.