. Tipus de lletra: Captura de pantalla del web Voluntariat.org. Llicència: BY-NC-ND.

Formar al voluntaris i voluntàries en relació a la manera de fer propia de l'entitat i en relació als projectes i activitats concretes esdevé essencial. Les entitats assumeixen el repte d'adaptar-se a la realitat del seu voluntariat, que no sempre és uniforme en relació a coneixements previs, disponibilitat de temps, ubicació geogràfica, etc. El Viver de Formació Virtual ha estat dissenyat per tal de superar les barreres temporals i geogràfiques de la formació, en el marc del Pla Nacional de l'Associacionisme i el voluntariat 2014-2015 (PNAV 2014 - 2015).

El fet de fer formació en línia - a través de les eines digitals que proporciona el viver-, contribueix a què es faci realitat una aposta per tal de dotar les entitats de nous canals i metodologies de formació per al seu voluntariat, alhora que es facilita un increment de la qualitat de les seves propostes formatives. El Viver també pretén convertir-se en un instrument per tal de dotar més eines als coordinadors i formadors de voluntariat per tal de dur a terme la seva tasca.

La finalitat d'aquest viver és fomentar la formació en línia per a persones voluntàries des de les entitats, facilitant compaginar el voluntariat amb la vida professional, familiar i social i amb la realitat territorial del voluntariat.

10 entitats socials tindran l'oportunitat de participar d'aquesta primera fase del pla que es durà a terme abans de finalitzar l'any 2015. Cada una de les propostes rebudes (el termini per a enviar-les va finalitzar el divendres dia 24 d'octubre) serà avaluada per un equip mixt format per tècnics de la DGACC -vinculats al Pla de Formació del voluntariat de Catalunya i al PNAV 2014-2015- i pels formadors/es del Curs Moodle per a entitats que imparteix l’entitat TEB.

Les entitats que hi participen d'aquest pla hauran d'aprofitar la plataforma formativa durant sis mesos i podran crear material en línia, gestionar la part administrativa i pedagògica de la proposta i formar fins a 75 alumnes.  A més a més, tindran l'oportunitat de col·laborar amb la DGACC en l'avaluació i millora d'aquesta proposta i la plataforma que l’acull.

El "Viver de formació" forma part de l'estratègia "Tots fem Pla" del PNAV 2014 - 2015. És una iniciativa de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya.