Durant els darrers mesos, el Col·laboratori de Valls - Vallsgenera i l’Smartcentre de Santa Bàrbara han impulsat una prova pilot d’un projecte de realitat virtual 360 graus. La iniciativa, que ha utilitzat metodologies innovadores, ha volgut contribuir a millorar l’autoestima dels avis i de les àvies, així com d’altres col·lectius de persones dependents. També, ha buscat incidir en l’estat d’ànim i en la capacitat de concentració. Així doncs, al llarg dels darrers mesos, la prova pilot ha treballat per a millorar el benestar personal i emocional estimulant les habilitats sensorials. A través de fotografies i vídeos immersius, ulleres de realitat virtual i estímuls, les persones grans i les persones dependents han pogut endinsar-se i viure les sensacions de passejar per entorns naturals.
La prova pilot ha demostrat el poder de la realitat virtual per a millorar la qualitat de vida de la gent gran i de les persones dependents, brindant-los experiències immersives i significatives. Les persones participants, és a dir, els avis i les àvies, l’alumnat, el professorat i els professionals, han destacat l’impacte emocional de l’experiència.
Per una banda, el Col·laboratori de Valls - Vallsgenera ha comptat amb la participació del Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva, l’Àrea Bàsica de Salut Valls Urbà i professorat i alumnat de l’Institut Narcís Oller. Per l’altra banda, l’Smartcentre de Santa Bàrbara ha comptat amb la participació de l’Àrea Bàsica de Salut del CAP de Santa Bàrbara, professionals de la salut, alumnat en pràctiques de l’Institut de l’Ebre i persones participants del taller de memòria de l’Smartcentre, així com amb la col·laboració d’entitats del Col·laboratori CatSud.
De cara als propers mesos, els dos Punt TIC volen ampliar i diversificar aquestes experiències i explorar altres aplicacions de la realitat virtual en la cura de la salut i en el benestar de les persones participants del territori.