Un lector per a llibres de text i diaris
Un lector per a llibres de text i diaris.

Es tracta del Kindle, un aparell per a la lectura de llibres o diaris que ha anat millorant a cadascuna de les tres versions que Amazon, la gran botiga de llibres i música per Internet ha posat al mercat. Per a alguns, el Kindle prefigura el tipus de suport que serà cada cop més habitual per a la lectura d’elements com llibres de text, informes, estudis i diaris.

Però no es tracta d’un estri de laboratori que s’estigui experimentant, sinó d’un aparell que ja fa temps que és a la venda i que en la seva tercera versió ha millorat notablement. La seva aparença és la d’una pantalla plana, de poc gruix i de poc pes, destinada a tenir a les mans, com si fos un llibre. La pantalla no és il·luminada com la dels ordinadors sinó que necessita llum ambiental per poder-se llegir. I la lletra fa tot l’efecte de ser impresa. La pantalla es completa amb uns botons laterals i amb un petit teclat a la part inferior.

La il·lustració és molt precisa i detallada, però encara en blanc i negre, tot i que comença a haver-hi lectors d’altres procedències que ja són en color. Tot just fa dues setmanes que Amazon va presentar aquesta nova versió del Kindle però el més significatiu va ser que al costat dels directius d’Amazon, presentant l’aparell hi havia una personalitat que ningú no hi esperava: el president de l’empresa editora del New York Times. I és que les possibilitats d’aquest aparell electrònic de lectura són importantíssimes de cara als diaris. Pensem només en la diferència extraordinària de cost que hi ha entre carregar simplement el diari a l’aparell a través d’Internet o tot el procés habitual d’impressió del diari a través de grans rotatives, el transport dels diaris impresos fins als quioscos o el seu repartiment a domicili, a més de la gran despesa en paper i tintes. I els avantatges d’un lector electrònic són evidents en la possibilitat de guardar pàgines organitzadament, escriure i guardar notes a les mateixes pàgines... i no haver d’anar sovint a portar pesats paquets de diaris al contenidor de paper.

En resum: en pocs mesos els primers aparells Kindle es vendran a Europa i en pocs anys podrem veure si el Kindle (o elements semblants) es van generalitzant.

Per a més informació sobre l'e-book podeu consultar el reportatge Serà el 2009 l'any de la lectura digital?.