El pròxim dissabte 25 de novembre es commemorarà el Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones, una jornada clau per a mostrar el rebuig envers les violències que pateixen nenes, adolescents, joves i dones arreu del món i manifestar la necessitat d’abordar-les i de donar resposta de manera clara, directa i efectiva amb l’objectiu d’erradicar-les completament. Dins de la Xarxa Punt TIC, són moltes les activitats i els esdeveniments que es programen al llarg de l’any per a visibilitzar les dones i el seu paper transformador en l’àmbit de les tecnologies de la informació i de la comunicació, així com la seva presència clau en els sectors STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques). Enguany, des de la Xarxa Punt TIC, es vol elaborar un recull d’activitats amb la voluntat de reivindicar els drets de les dones i exigir la fi de les violències.
En aquest sentit, els Punt TIC poden enviar les seves activitats a oficina.tecnica@punttic.cat.
De moment, aquest és el recull d’activitats programades dins de la Xarxa Punt TIC:
- 23/10/23 - 18/11/23. Biblioteca Joan Oliva i Milà (Vilanova i la Geltrú).
El Punt TIC col·labora amb una exposició. Sota el títol ‘Això sí té nom’, l’Associació de Dones Feministes La Frontissa, amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, presenta una exposició de sensibilització ciutadana que fa un recorregut per les violències masclistes exercides vers les dones i per les lleis catalanes.
- 09/11/23. 18 hores. Biblioteca Torres i Bages (Vilafranca del Penedès).
El Punt TIC col·laborarà amb una sessió de contacontes amb perspectiva de gènere. En concret, s’explicaran tres contes: ‘Datruelo’, ‘Els colors i les estrelles revoltones’ i ‘La oruguita’. L’activitat estarà pensada per a infants a partir dels 6 anys, anirà a càrrec de la tallerista Nunila López Salamero i comptarà amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Les places seran limitades. Per a participar-hi, cal inscriure’s prèviament.
- 20/11/23. 18 hores. Equipament Cultural Escoles Velles (Sant Pere de Riudebitlles).
El Punt TIC col·laborarà amb un taller sobre violències masclistes digitals, on s’explicaran els principals trets distintius per a poder identificar-les i per a poder entendre l’ecosistema digital on es produeixen. També, es repassaran les principals estratègies d’autodefensa feminista digital i es compartiran recomanacions, consells i eines per a donar resposta a aquestes violències digitals. Per a participar-hi, cal inscriure’s prèviament.
- 21/11/23. Punt Òmnia Camins Fundació (Barcelona).
El Punt TIC col·laborarà amb una formació sobre violències masclistes digitals per al jovent.
- 21/11/23. 18 hores. Biblioteca Municipal Les Voltes (Sant Vicenç dels Horts).
El Punt TIC col·laborarà amb un club de lectura feminista. En concret, es comentarà l’obra literària ‘El consentiment’ de l’autora Vanessa Springora. Per a participar-hi, cal inscriure’s prèviament.
- 23/11/23. Punt Òmnia PES La Mina Salesians Sant Jordi (Sant Adrià de Besòs).
El Punt TIC col·laborarà amb el grup de treball del 25N al barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs, que preveu instal·lar carpes d'entitats a la Plaça Maria Àngels Rosell Simplicio, fer la lectura del manifest, impulsar murals participatius sobre violències masclistes a la biblioteca i a la UPC i dinamitzar un recorregut reivindicatiu.
- 23/11/23. Punt Òmnia Camins Fundació (Barcelona).
El Punt TIC col·laborarà amb la projecció d'una pel·lícula, que està per a determinar, en el marc de l'activitat de cinefòrum en línia Mantita Fest i amb un debat sobre les violències envers les dones amb les persones grans.
- 23/11/23. Punt Òmnia Camins Fundació (Barcelona).
El Punt TIC col·laborarà amb una formació sobre violències masclistes digitals per al jovent.
- 23/11/23. 18 hores. Biblioteca Joan Oliva i Milà (Vilanova i la Geltrú).
El Punt TIC col·laborarà amb la performance ‘Mujeres de incierta edad’ de l’actriu Sandra Rossi.
- 24/11/23. 11 hores. Equipament Cultural Escoles Velles (Sant Pere de Riudebitlles).
El Punt TIC col·laborarà amb l’acte de commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones amb l’alumnat de la llar d’infants El Patufet i de l’escola Sant Jeroni del municipi.
- 24/11/23. 18 hores. Biblioteca Joan Oliva i Milà (Vilanova i la Geltrú).
El Punt TIC col·laborarà amb l'acte de lliurament dels premis de la iniciativa ‘Carta a un maltractador’ impulsat per l’Associació de Dones Feministes La Frontissa, amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
- 24/11/23. 19.30 hores. Equipament Cultural Escoles Velles (Sant Pere de Riudebitlles).
El Punt TIC col·laborarà amb l’activitat ‘Pinzellades de dones entre copes’, una proposta pensada, elaborada i dinamitzada per les persones membres de Caram Caram, l’artista Ariadna Cervera i la sommelier Gemma Muray. En concret, s’aprendran les nocions bàsiques de la pintura, s’estimularan el potencial artístic i l’expressió artística i es degustaran diversos vins del territori català. Per a participar-hi, cal inscriure’s prèviament.
- 25/11/23. Punt Òmnia PES La Mina Salesians Sant Jordi (Sant Adrià de Besòs).
El Punt TIC col·laborarà amb la campanya de sensibilització 25N al portal desdelamina.net, que enguany se centrarà en els micromasclismes, sota el títol ‘Sí que n’hi ha per tant’, i que demana la col·laboració de la ciutadania per a pensar frases per a fer cartells i per a repartir-los pel barri i per les xarxes socials.
- 25/11/23. 12 hores. Biblioteca Municipal Les Voltes (Sant Vicenç dels Horts).
El Punt TIC col·laborarà amb l’acte del Dia per a l’Eliminació de les Violències envers les Dones.
- 25/11/23. 12.30 hores. Biblioteca Municipal Les Voltes (Sant Vicenç dels Horts).
El Punt TIC col·laborarà amb un contacontes amb perspectiva de gènere amb Vivim del Cuentu.
- 01/12/23. 11.30 a 13 hores. Punt Òmnia gòTIC - Ajuntament de Tàrrega (Tàrrega).
El Punt TIC organitzarà la sessió en línia ‘elimina les violències masclistes digitals!’. En el marc de la reeixida iniciativa dels divendres temàtics, es parlarà de les diferents tipologies de violències masclistes i dels diferents tipus d'agressors digitals i es compartiran algunes estratègies d’autodefensa, bones pràctiques i consells de seguretat i de resposta davant d’aquestes violències digitals. Per a participar-hi, cal inscriure’s prèviament.