El projecte cooperatiu SomNúvol de femProcomuns, bTactic, LliureTIC i Colectic, col·labora amb la Xarxa Punt TIC per a oferir serveis de núvol digital i formació a la ciutadania, persones dinamitzadores i entitats de la Xarxa Punt TIC per treballar, comunicar-se i col·laborar en xarxa amb programari lliure i aplicant principis d’ètica digital.

SomNúvol, el núvol cooperatiu
SomNúvol, el núvol cooperatiu. Llicència: BY-SA.

Si el teu punt TIC fa servir l'edició gratuïta de G Suite amb un correu corporatiu, has de saber que tens fins a l'1 de maig per a canviar a una subscripció de pagament o deixaràs de gaudir dels seus beneficis. Aprofitant aquest fet i per conscienciar sobre l’ús i gestió de les nostres dades, SomNúvol llença una campanya per a donar a conèixer les seves eines mancomunades ​(de titularitat compartida) d'emmagatzematge, teletreball, col·laboració i comunicació com a alternativa de programari lliure a altres serveis privatius i gratuïts que no garanteixen la privacitat de la informació de les persones usuàries, com passa amb els serveis de les corporacions GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft).

SomNúvol és una plataforma col·laborativa en línia, respectuosa amb la privacitat de les persones usuàries i amb el compromís de no comercialitzar cap de les seves dades. Una de les prioritats és que les persones puguin recuperar el control i la llibertat sobre les seves dades.

Quines són les eines de SomNúvol?

SomNúvol uneix diferents solucions de programari lliure, per a entitats i particulars que volen utilitzar-les de manera mancomunada:

Eines d’oficina bàsica o avançada amb una adreça de correu electrònic gratuïta: Per crear, editar i compartir documents, basades en NextCloud i CollaboraOffice.

Correu: Un sistema de gestió de correu electrònic, basat en Zimbra.

•  Meet: Una eina per a realitzar videoconferències amb BigBlueButton.

Formularis : Possibilitat de crear i gestionar formularis d’inscripcions o enquestes complexes amb LimeSurvey.

ERP: Una eina de gestió interna de l’entitat per a dur a terme la facturació, comptabilitat, gestió de quotes, etc amb Dolibarr.
 

Quines formacions gratuïtes ofereix SomNúvol?

1. Formació de persones formadores
 

La formació de persones formadores, impartida per Colectic i femProcomuns, és una formació avançada sobre les eines d’oficina de SomNúvol amb NextCloud i CollaboraOffice. En aquesta formació les persones participants aprendran a fer servir les eines i veuran els avantatges del treball col·laboratiu en línia. Es tracta d’una formació avançada dirigida a persones dinamitzadores i formadores d’alfabetització digital i d’entitats socials. Els objectius de la formació són:
 

• Aprofundir sobre conceptes de programari lliure i eines FLOSS

• Entendre les funcionalitats generals de SomNúvol

• Conèixer amb profunditat les funcionalitats d’edició compartida de documents

• Practicar amb les eines més enllà de l’edició compartida de textos

• Conèixer la sincronització de documents

• Conèixer una metodologia pràctica de treballar l’alfabetització digital amb SomNúvol

La formació ofereix tres edicions amb diferents dates i horaris disponibles i s’impartiran en línia. Les persones participants hauran de disposar d’un ordinador amb un navegador actualitzat amb una bona connexió a Internet.

  1. Edició 1: 28 + 29/4 de 10h a 12 h

  2. Edició 2:  2+4/05 16-18 h

  3. Edició 3: 11+13/05 10h-12 h

Per a inscriure’s, cal omplir aquest formulari.
 

2. Taller obert gratuït a la ciutadania sobre SomNúvol

SomNúvol ofereix 9 tallers gratuïts, dirigits a la ciutadania en general, i més específicament a persones participants de centres d’alfabetització digital i entitats socials. Cada sessió té una durada d’1,5 hores i es farà de manera presencial a cada Punt TIC i es treballaran tres temàtiques:

1. Panoràmica de les eines de SomNúvol, funcionalitats principals

2. Formació bàsica d’oficina compartida en el núvol (Nextcloud)

3. El bon ús del correu electrònic!

La formació, impartida per Colectic i femProcomuns és gratuïta i es pot sol·licitar a través d’aquest formulari. Els requisits són disposar d’un ordinador amb navegadors actualitzats i connexió a Internet

3. Beques per a dones

SomNúvol ofereix fins a 150 beques per a dones pel 100% de la quota del primer any d’una oficina bàsica i un correu electrònic de SomNuvol.coop . Es concediran per ordre de petició. Les condicions per a sol·licitar-les són:

 

  • Participar en mínim una formació sobre eines de SomNuvol.coop

  • Fer-se sòcia usuària amb una aportació de 10 euros (retornables si et dones de baixa) de la cooperativa integral de consum i treball femProcomuns.coop que impulsa el projecte SomNuvol.coop, això et dona dret a participar en l’assemblea.

Per a més informació consulteu aquest enllaç o escriviu a hola@commonscloud.coop.