Library Living Lab
Library Living Lab. 2015. Tipus de lletra: Universitat Autònoma de Barcelona. Llicència: Tots els drets reservats.

Aquest Living Lab neix a iniciativa dels veïns i veïnes del barri de Volpelleres (Sant Cugat), al 2011. Des d'aleshores hi han treballat conjuntament amb i l’Ajuntament de Sant Cugat, la Diputació de Barcelona, la UAB, centres de Recerca i també empreses tecnològiques. Amb les aportacions de tots aquests agents pel que fa qüestions metodològiques, conceptuals i arquitectòniques fins convertir la idea en realitat.

L'espai vol acostar un nou model de cultura i innovació a la ciutadania, amb l'objectiu que es desenvolupin projectes que fomentin la creació i el coneixement i explorar de quina manera la tecnologia pot transformar l’experiència dels usuaris en contextos culturals com ara el de la biblioteca pública. Aquesta innovadora proposta participarà a la Jornada de la Internet Social, que tindrà lloc el proper 24 de novembre al Mobile World Centre de Barcelona. Les inscripcions per assistir ja estan obertes!

La participació en les activitats del Living Lab seran lliures, obertes a tothom i no serà necessari realitzar inscripció prèvia. Aquesta és la programació prevista per al proper trimestre:

  • Apps educatives (4 i 18 de novembre, 2, 16 i 30 de desembre): es mostraran apps per a mòbils i tauletes relacionades amb el món de la lectura, i, en general, d'accés a la cultura.
  • Visita el museu des de la biblioteca (12 i 26 de novembre, i 10 de desembre). Aprofitant imatges de molt alta resolució i amb la col·laboració d'Europeana, els participants podran visitar virtualment museus del món. Les obres exposades seran comentades en un grup dinamitzat.
  • Club 3D (13 i 27 de novembre, i 11 de desembre). Els participants seran ciutadans interessats en la tecnologia d'impressió 3D que portaran a terme diverses activitats puntuals però continuades:
  • Hora del conte: amb suport per a persones amb discapacitat visual, on s'imprimiran en 3D personatges relatius a l'hora del conte a desenvolupar per tal de que els discapacitats visuals puguin gaudir-ne amb més intensitat.
  • Imagina el protagonista: disseny i impressió en 3D dels protagonistes de les obres, tant de l'Hora de conte com de qualsevol altre que resulti interessant.
  • Punts de llibre temàtics: on aprofitant dates de calendari o qualsevol altre excusa, s'imprimiran punts de llibre tridimensionals.
  • Mascota de la biblioteca: on els més petits podran imprimir dissenys de la mascota de la biblioteca.
  • Toca l'art: on els alumnes podran completar la formació rebuda a classe imprimint i tocant objectes artístics impresos en 3D.
  • Experiment sobre els modes de lectura: es faran estudis sobre els modes de lectura disponibles (en paper, online, audiollibre, etc.) i la capacitat de comprensió i rapidesa d'assoliment dels continguts llegits.
  • Ensenyem bon gust als ordinadors: es provarà d'ensenyar bon gust als ordinadors, ensenyant-los a diferenciar aquelles imatges que considerem ‘boniques’ d'aquelles que no ho són.

El Library Living Lab forma part de la Xarxa Europea de Living Labs.