Informe estat del mercat del talent digital a Barcelona
Informe estat del mercat del talent digital a Barcelona. Autor: Pexels. Llicència: BY-SA.

En els dos últims anys, la demanda de professionals digitals a Barcelona ha augmentat un 80% mentre que l'oferta de professionals disponibles només ha crescut un 23%. Així ho recull l'informe Digital talent Overview que va presentar el passat 22 de juny de forma virtual la Barcelona Digital Talent, Mobile World Capital, CTecno i el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya.

Una de les principals conclusions de l'informe és que, malgrat la crisi de la Covid-19 ha impactat amb força en el mercat de treball i moltes ciutats han hagut de frenar els seus ritmes de demanda de llocs de treball, la necessitat de les empreses i administracions públiques de digitalitzar-se per mantenir la seva activitat, ha permès sostenir la demanda.

La situació a Catalunya

A Catalunya, tot i que els ritmes de contractació han disminuït, les persones professionals digitals segueixen sent les més demandades també durant la pandèmia. Durant els mesos de març, abril i maig de 2020 s’han publicat més de 6.700 ofertes de treballs digitals.

El desenvolupament de software és el camp amb més demanda de professionals mentre que la Intel·ligència artificial és el més sol·licitat entre les professions digitals emergents.

La bretxa del talent digital a Barcelona

En els últims dos anys, la demanda de talent digital s'ha incrementat a Barcelona en un 80% mentre que l'oferta de professionals digitals disponibles només ha crescut un 23%. La ciutat s'està convertint en un dels hubs tecnològics més importants d'Europa. Tot i això, encara creix la bretxa perquè, tot i haver-hi més de 77.000 professionals, la demanda de desenvolupadors de tecnologia augmenta en major proporció.

Paritat de gènere

El desequilibri de gènere segueix sent un problema dins l'ecosistema digital. Tot i que la proporció de dones que treballen en posicions digitals a Barcelona és del 26,5% i és lleugerament superior a la mitjana europea (25,1%), encara fa falta millorar.

Aquest percentatge demostra que encara hi ha un llarg camí per recórrer en la bretxa digital de gènere. L'única àrea de coneixement digital en la que hi ha paritat de gènere és en UX / UI amb un 51% de dones.

Podeu accedir a l'informe sencer a través de l'arxiu adjunt en aquesta notícia.