Quants navegadors d'Internet coneixes?
Quants navegadors d'Internet coneixes?.

Netscape va acabar naufragant –mai més ben dit tractant-se d’un navegador- a mans de l’Internet Explorer de Microsoft (especialment des que va ser incorporat automàticament a totes les versions de Windows) i també a partir del creixement i consolidació del projecte Mozilla Firefox. Malgrat tot, Netscape va arribar a treure encara una darrera versió (Netscape 9.0) l’octubre de 2007, tot i que ja es basava en bona part en el codi de Mozilla.

En els darrers anys, però, el rei indiscutible dels navegadors ha estat l’Explorer, amb la competència creixent de Mozilla Firefox, que ha arribat a prendre-li una part important d’usuaris. La irrupció de Google Chrome, pel setembre de 2008, va introduir un nou element en joc, basat en la qualitat indiscutible dels productes de la factoria Google. Explorer, Firefox i Chrome, són en aquests moments, i per aquest mateix ordre, els navegadors més habituals d’Internet.

Però el repertori de navegadors a disposició dels internautes no s’acaba pas aquí. Avui n’esmentarem dos més, que les persones interessades poden afegir fàcilment a la seva col·lecció d’eines de navegació. El primer és Opera, un navegador d’origen noruec i descàrrega gratuïta, utilitzable en molts sistemes operatius, valorat per la seva velocitat, pes reduït i seguretat, tot i que els seus usuaris no arribin encara a  l’1 % dels internautes. Té un gran ús, en canvi, en telefonia mòbil i en vídeoconsoles de joc. Pot descarregar-se des d’aquí.

Un altre navegador notable és Safari, creat per Apple, però utilitzable tant en Mac però també des de Windows i igualment a través de iPhone i iPod. També és un navegador molt ràpid, ben dissenyat com és habitual en els productes d’Apple, amb un conjunt de característiques que es poden consultar en aquesta pàgina, entre les quals destaca un atractiu sistema gràfic per presentar amb un cop d’ull les pàgines que visitem més habitualment. La versió beta de Safari 4.0 es pot descarregar aquí