Projecte Easy Tablet per a persones grans en zones rurals
Projecte Easy Tablet per a persones grans en zones rurals.

El diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, el regidor de l’ajuntament de Masquefa, Carles Mernissi, i representants de les empreses Tunstall Televida i Orange, han presentat aquest dilluns, 10 de juny, el projecte Easy Tablet a Masquefa.

Es tracta d'un projecte pilot adreçat a persones grans en situació d'aïllament rural o amb barreres de comunicació que té com a objectiu avaluar la utilitat de les tauletes digitals a l'hora de millorar les seves relacions socials.

La Diputació posa en marxa la prova en col·laboració amb Tunstall Televida, l'empresa prestadora del Servei Local de Teleassistència de la demarcació de Barcelona; l'operadora de telefonia Orange; l'Institut d'Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona, i un grup de municipis de les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès i el Baix Llobregat.

30 persones usuàries del Servei Local de Teleassistència d'un grup de municipis de petita dimensió i d'àmbit rural d’aquestes comarques formen part d’aquest projecte, que va arrencar el dilluns 3 de juny amb el lliurament de les primeres tauletes i que tindrà una durada de sis mesos.

Amb aquestes tauletes Android i iOS, l’usuari pot, de forma senzilla i intuïtiva, realitzar trucades, videoconferències, gestionar els seus contactes i la seva agenda (amb alertes de recordatori), així com enviar missatges i realitzar activitats d’oci (jocs, vídeos, fotos). A més, per millorar l’accessibilitat a persones amb dificultats visuals, la solució inclou capacitats de conversió text-veu i viceversa.

El projecte contempla la figura del dinamitzador, que pot gestionar les tauletes de forma remota amb la plataforma cloud d’Orange, i que penja documents i vídeos sobre temàtiques d’interès de les persones usuàries, fa recordatoris d’hàbits saludables, i informa sobre esdeveniments i activitats socioculturals de l’entorn. Els usuaris també poden accedir a jocs i a exercicis mentals, intercanviar missatges amb altres persones usuàries de la tauleta, els seus contactes o amb el Servei Local de Teleassistència, fer fotos i accedir a la biblioteca fotogràfica on el dinamitzador pot penjar fotos d’interès.

El programa es beneficia del Servei Esencial Tablet, la infraestructura i els recursos tecnològics que aporta Orange; la dinamització de les activitats i la interacció amb els i les participants que correspon a Televida; i l'assessorament i l'estudi d'impacte, que porta a terme l'Institut de l’Envelliment.

La presentació ha tingut lloc al Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa, un espai que agrupa ciutadans, empreses i entitats, i amb el qual el municipi ha esdevingut un referent en el camp de les tecnologies de la informació i de la comunicació.