Organitzats pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, els Premis DonaTIC persegueixen un doble objectiu: Per una banda, el de visibilitzar i celebrar l’aportació de les dones a l’àmbit tecnològic i, de l’altra, el d’oferir referents a nenes i dones joves per promoure l’interès femení per les disciplines STEM. La gala de concessió de guardons va tenir lloc el dia 13 d’octubre, a les 19 h, a la seu del CosmoCaixa de Barcelona, coincidint un any més amb el Dia d’Ada Lovelace.

Vam parlar amb l’astrofísica i doctoranda en Ciències Planetàries al MIT, Mariona Badenas-Agustí, que va realitzar una ponència sobre com seria viure a Mart i va explicar la missió Hypatia I, que es desenvoluparà al desert d’Utah per a fer recerca de qualitat i inspirar altres dones a seguir la seva vocació científica. Nou dones catalanes viatjaran entre el 16 i el 29 d’abril del 2023 a l’estació analògica de Mart (Mars Desert Research Station) i conviuran dues setmanes en un espai que simula les extremes condicions del planeta vermell.

També, vam tenir l'oportunitat de xerrar amb la Sílvia Planella Oriol i el projecte ENGINY-era. Es tracta d'una entitat sense ànim de lucre que té com a objectius el foment del talent, la promoció de la coeducació i la divulgació de les disciplines STEAM en centres educatius trencant amb els estereotips de gènere i altres discriminacions. El formen persones professionals amb experiència en els àmbits STEAM i la coeducació.