Resum Noticia:

 Ordinadors resistents a la calor, PC per a nens i ‘cibermules’ contra la divisió digital

Descripció:

Ordinadors alimentats amb energia solar i resistents a la calor que comunitats empobrides de Nigèria poden adquirir amb microcrèdits. La iniciativa s'afegeix a les campanyes que utilitzen la Xarxa com a motor de desenvolupament.
Redacció (14/09/2007)
“A Nigèria existeixen 15 milions de telèfons mòbils, més de 2 milions de connexions a Internet servides per més de 400 proveïdors i 2.350 cibercafès”, segons dades de la consultora eShekels. Pero el 75% dels 140 milions d'habitants amb què compta el país viuen a petits pobles, on no hi ha possibilitats d'utilitzar les noves tecnologies per assolir un major desenvolupament, tal com denuncia l'ONG local Fantsuam Foundation.

Precisament un equip d'aquesta organització ha estat el qual ha llançat la 'Solo Computer', un ordinador amb energia solar, capaç de resistir la calor i les condicions extremes de països com Nigèria, que pot finançar-se mitjançant microcrèdits. “A les zones rurals del país no hi ha electricitat ni aigua corrent i molt menys ordinadors. La nostra idea sempre ha estat utilitzar les noves tecnologies per assolir un major desenvolupament de la nostra comunitat. Al principi importàvem ordinadors de segona mà del Regne Unit, però s'espatllaven de seguida perquè no estaven preparats per funcionar en un entorn ple de pols i calor”, expliquen des de Fantsuam Foundation.

Segons els tècnics, la forma de l'ordinador és “molt particular”. La pantalla LCD i els circuits electrònics estan emmarcats en fusta, que prové dels boscos reforestats de la zona i s'ensambla en les mateixes regions en les què s'utilitza, tal com expliquen des de l'ONG. A més, els PC estan acompanyats per una placa fotovoltaica de baixa potència que alimenta l'aparell i una bateria que acumula l'energia.

L'equip, que pesa uns vuit kilos i es vendrà a les comunitats, centres sanitaris i bancs locals per fomentar el seu desenvolupament, pot durar uns 12 o 15 anys. “Mitjançant el 'Solo' els nens podran intercanviar coneixements amb escoles de la resta del món; els metges consultar casos per videoconferència amb altres col·legues i actualitzar la seva formació; els familiars d'emigrants podran establir contacte amb ells periòdicament; serà possible crear empreses locals, i els bancs comunitaris podran arribar a operar electrònicament”, expliquen des de l'ONG.

En la fabricació dels ordinadors també s'han assegurat que els equips no consumissin molta energia i que beneficiïn les zones rurals, donant feina als propis habitants. A més, al voltant de la fabricació del ‘Solo’, Fantsuam Foundation ha engegat altres projectes relacionats amb les noves tecnologies, com un cibercafé a preus populars i un centre comunitari de formació.

Cap nen sense portàtil

El ‘Solo’ ve a unir-se a altres models d'ordinadors adaptats com el proposat pel programa ‘One Laptot per Child’ (‘Un portàtil per nen’). Aquesta iniciativa, que va partir de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), va sorgir de la idea que tots els nens del món poguessin disposar d'un portàtil, oferint-los un model adaptat als més petits, resistents i al preu de 100 dòlars la unitat. El programa està en principi destinat a mercats en desenvolupament com Xina, Brasil, Índia, Rússia, Àfrica i Europa de l'Est, per tractar d'acabar amb la divisió digital donant més facilitats d'accés a la informàtica i la Xarxa.

A l'Índia, també s'han engegat diversos projectes per desenvolupar ordinadors portàtils econòmics, destinats sobretot a escoles i menors de zones desfavorides. La iniciativa més important és la coneguda pel nom del model Simputer, un equip que costa menys de 200 dòlars.

Arriben les ‘cibermules’

A la vall de Momboy, a l'estat veneçolà de Trujillo, s'ha engegat l'ús de mules per acostar les noves tecnologies als habitants de les àrees muntanyenques i empobrides.

Després de dos anys de funcionament d'una iniciativa similar, però per acostar la lectura i la informació a les zones més castigades del país, un grup d'universitaris de Momboy ha engegat amb mestres i comunitats rurals de la zona el servei de 'cibermules'. Les mules són les responsables de dur els ordinadors portàtils a una dotzena de petits poblets. “Aquests animals són un dels únics mitjans capaços de carregar amb material pesat i recórrer camins tan agrests com els d'aquesta regió als quals tenim accés”, expliquen membres del programa.

Però no són només ordinadors el que transporten. Gràcies a les ‘cibermules’ també s'organitzen activitats al voltant de les noves tecnologies, tallers i lliuraments de materials formatius. “Donades les dificultats d'accés a Internet en aquestes comunitats rurals, estem equipant els animals amb computadores portàtils i telèfons mòbils wireless, així com també projectors perquè els habitants puguin veure pel·lícules”, assenyalen els responsables del projecte.

Què PuC FeR jo?


Al directori d'ONG de Canal Solidari pots trobar organitzacions i entitats que busquen persones voluntàries en qüestions d'alfabetització digital.

També pots trobar altres oportunitats de voluntariat al portal Haces Falta

Més informació:

Web de la Fantsuam Foundation
Web de l'Associació per el Progrés de les Comunicacions
Web del projecte One laptot per Child
Web del projecte Simputer
Web de la Universitat de Momboy
Llegeix altres notícies sobre divisió digital publicades a Canal Solidari.

Canal Solidari-OneWorld 2007