Mòbils avançats
Mòbils avançats.

Ara el ciutadà normal s'ha de convertit en un expert i estudiar unes llarguíssimes instruccions per saber tot el que pot fer el seu mòbil. És clar que observant la facilitat amb què alguns adolescents els manegen sembla que ja hagin nascut ensenyats. 

Però això que coneixem avui no és res. Apple, amb el seu iPhone, va començar a marcar el camí de la complexitat creixent. I una colla de noms ben coneguts l'han seguit, com Blackberry o Google, que va presentar un telèfon, el G1 o Gphone, del qual ja s'han venut més d'un milió d'exemplars. L'iPhone, alguns Blackberry o el G1 de Google tenen en comú l'element estrella d'aquesta sèrie: la pantalla tàctil.
 
I per aquí es mouran els imitadors que aniran seguint. Un que està a punt de fer la segona arribada és Nokia, que ja va fer aparèixer el primer model de pantalla tàctil, XpressMusic, fa poc temps. Però justament a la darrera Nokia World, la fira mundial de Nokia que aquest any va tenir lloc a Barcelona, va anunciar un aparell del qual es parlarà. I que arribarà aviat al mercat. Es tracta del N97 que té també pantalla plana però que a més, paradoxalment, incorpora un teclat complet de tipus QWERTY, el dels ordinadors. Tindrà GPS incorporat, correu electrònic, connexió internet 3G, 48 gigues de memòria i, per descomptat, podrà fer fotos digitals i captar vídeo. Podrà llegir tot tipus de fitxers multimèdia i tindrà sortida de televisió. I com que, de fet, es tracta d'un mòbil, servirà també per parlar per telèfon.
 
Pagarà la pena d'observar el mercat dels mòbils avançats, amb competidors tan potents com Apple, Blackberry, Google, Nokia i d'altres que hi arribaran d'immediat. Per a alguns, aquests aparells sembla que només siguin unes joguines electròniques una mica cares. En realitat són màquines amb grans possibilitats d'ús i bons recursos per al nostre treball dels quals podem treure molt profit. I la predicció dels experts és que després de la campanya de Nadal faran una bona baixada de preus.