Foto de grup de la Jornada de dinamització de la Internet Social 09
Foto de grup de la Jornada de dinamització de la Internet Social 09.

La Jornada de dinamització de la Internet Social d'enguay van tenir lloc ahir, 26 de novembre, al Citilab-Cornellà. Un dels eixos de les jornades han estat els deu anys del projecte Òmnia; els més de 200 participants reunits ahir van compartir la seva visió sobre els punts forts i febles de la Xarxa Òmnia i van poder somniar l'Òmnia del futur. Per celebrar els 10 anys de la xarxa, es va projectar un vídeo, que podeu veure aquí, on els dinamitzadors i dinamitzadores d'Òmnia i els/les participants expliquen què significa per a ells/elles el projecte Òmnia.

El Sr. Jordi Ausàs, Honorable Conseller de Governació i Administracions Públiques, va inaugurar la Jornada de dinamització de la Internet Social 2009. Va oferir una visió genèrica sobre la Xarxa Òmnia i la Xarxa Punt TIC, fent menció especial dels Òmnia de centres penitenciaris per la seva importància dins del projecte. També va tenir unes paraules per explicar els mèrits que poden acompanyar les noves certificacions ACTIC. Finalment, va remarcar la necessitat de la xarxa dels seus dinamitzadors/ores i d'allò que aquests/es aporten.

La jornada va continuar amb una conferència a càrrec del Sr. Ismael Peña, professor de polítiques públiques per al desenvolupament (UOC), expert en dret i ciència política i tècnic en societat del coneixement. Podeu veure aquí la presentació:

Després, els participants van poder triar entre escoltar una xerrada informativa sobre la CESICAT i la prova pilot de Teletreball de la Generalitat de Catalunya i entre participar als grups de treball sobre Òmnia.

Als grups de treball es va parlar d'Òmnia i el seu futur des de cinc perspectives diferents (ACTIC, accessibilitat, voluntariat, ocupabilitat i xarxa) i, a continuació, es van posar en comú. Un representant de cada grup va explicar les conclusions i idees innovadores del seu grup, que es van recollir en un document.

Durant tot el matí la Televan, l'aula mòbil de la Fundació Televall, va estar davant l'edifici del Citilab. Tots els assistents a la jornada van tenir la possibilitat de conèixer l'aula mòbil i xerrar amb els companys/es de Televall. El Conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, també la va voler conèixer. A la plana de Televall trobareu una notícia i fotografies que van fer del pas de la Televan per la jornada.

La jornada va ser també un espai per donar a conèixer diversos projectes i eines d'accessibilitat. D'una banda, Borja Romero, de BJ-Adaptaciones, va explicar que hi ha moltes maneres de fer les TIC més accessibles, des de fer el punter més gran, ajustar la velocitat i configurar la pantalla de forma adient fins a alternatives de ratolí (de bola, tipus joystick, ratolins facials...), teclats grans i petits, control per veu, etc. Va subratllar que l'accés a les TIC de les persones amb discapacitat és fundamental i que sempre existeix la manera d'aconseguir-ho. D'altra banda, la presidenta de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), Encarna Muñoz, va fer una demostració del servei d'interpretació de llenguatge de signes a través de videoconferència que ofereix Sightos.

Ricard Faura, cap de servei de la Societat del Coneixement, i Jordi Barreda, dinamitzador del Punt TIC-Òmnia de Riudoms (no deixeu de visitar el web del projecte Riudoms), en el marc del Congrés de la CiberSocietat, van connectar en directe amb diferents representants de xarxes de telecentres d'arreu del món per tal de debatre sobre el futur dels telecentres. La connexió es va realitzar a través d'un sistema de multi-videoconferència.

Jordi Bosch, secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, i Josep M. Civís, secretari d'Acció Ciutadana, van ser els encarregats de fer la cloenda i el brindis. També van tallar el pastís dels 10 anys d'Òmnia.

No us perdeu la selecció de les fotografies de la trobada que teniu aquí:

Si teniu temps, podeu veure totes les imatges que hi vam captar: