Part de la portada de la guia "Accessibilitat digital. Les TIC per a tothom"
Part de la portada de la guia "Accessibilitat digital. Les TIC per a tothom". Autor: m4social. 2017.

La guia Accessibilitat digital. Les TIC per a tothom consta de dues parts. D'una banda, ofereix un recull de bones pràctiques per a un disseny d’aplicacions mòbils i de pàgines web accessibles per a tothom, i recomanacions per elaborar continguts accessibles. D'altra banda, s’hi inclouen quatre casos d’èxit on s’han desenvolupat solucions accessibles i on la participació de l’administració pública i de les entitats socials ha estat clau perquè les solucions fossin dissenyades d’acord amb les necessitats dels usuaris/àries.

Els casos d'èxit són:

  1. Impressores accessibles en gran format: Projecte entre Hewlett-Packard (HP) i el Centre d’Educació Especial Pont del Dragó, on usuaris i alumnes amb diversitat funcional del CEE Pont del Dragó i d’Odisseny (un centre especial de treball de la Fundació Pere Mitjans) visiten periòdicament la seu d’HP a Sant Cugat del Vallès per avaluar el producte final, la impressora, que es troba a punt per a sortir al mercat, i estudiar propostes i conceptes de disseny de prototips futurs.
  2. Web Dia Mundial Accessibilitat: Un projecte d’AGILS Accessibilitat. Té com a partners el FC Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres. AGILS ha assessorat perquè el web creat per impulsar el dia mundial de l’accessibilitat universal compleixi els requisits necessaris per ser accessible.
  3. Programes de festes accessibles: Un projecte de Wheris. Consisteix en una “aplicació mòbil gratuïta per a l’usuari final”, per la qual pot rebre els continguts ordenats amb una sèrie d’índexs del document imprès i per on l’usuari pot navegar. L’objectiu és que la gent amb discapacitat visual, auditiva i de comprensió lectora tingui a través de l’app accés a una lectura organitzada del contingut imprès.
  4. Comunicació alternativa: Un projecte d'Irisbond. Facilitar un mitjà de comunicació digital a persones que tenen diferents discapacitats. La solució es basa en la tecnologia d’eye-tracking, o seguiment del moviment ocular, que permet controlar de manera precisa un ordinador a través del moviment dels ulls. Més de 700 persones utilitzen l’aplicació a l'Estat espanyol, Xile o Argentina.

m4social és un projecte de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social, que connecta l’acció social i el món tecnològic amb l'objectiu "d'accelerar la transformació digital de l’atenció a les persones i per contribuir en l’empoderament de la ciutadania i de les entitats socials". Al seu portal web trobareu articles que resumeixen les diferents taules rodones que es van realitzar a l'm4Social Day 2017.