Logotip de l'Organització de les Nacions Unides
Logotip de l'Organització de les Nacions Unides.

L’Assemblea General de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) reconeix l’accés a Internet com a dret humà. Així es desprèn de l’informe emès recentment pel relator de les Nacions Unides en matèria de promoció i protecció de la llibertat d’expressió, el guatemalenc Frank La Rue i comunicat per l’ONU el passat 3 de juny.

En aquest informe, les Nacions Unides insten els governs de tot el món a garantir l’accés a Internet als seus ciutadans/es per considerar que aquest és un dret humà. També afirma que impedir la comunicació dels usuaris a Internet sense cap justificació suposa una violació del dret a la llibertat d’expressió.

D'aquesta manera, l’ONU condemna l’actuació d’aquells països que filtren o bloquegen continguts a Internet, o que utilitzen tecnologies per monitoritzar i identificar activistes i crítics, ja que aquesta pràctica atempta contra el dret dels individus a opinar, expressar-se i dissentir lliurement.

En aquest sentit, l’informe indica que a Internet no hi ha d’haver restriccions, excepte en aquelles circumstàncies, puntuals i excepcionals, contemplades per la llei internacional de drets humans.