Llibres de text electrònics
Llibres de text electrònics.

De fet totes les editorials estan treballant en la digitalització dels seus fons, perquè tothom està segur que tard o d’hora la venda de versions digitals de les obres escrites que fins ara s’havien venut impreses, serà una realitat habitual.

De moment, la majoria dels lectors de llibre electrònics -però no pas tots- són en blanc i negre. Fins i tot ho és la darrera versió del Kindle DX, el lector d’Amazon que es posarà a la venda justament aquesta setmana, que disposa ja d’un conjunt de 300.000 llibres digitalitzats, que poden comprar-se també per mitjà d’Amazon.

Un tipus concret de llibres electrònics que tenen moltes possibilitats de reeixir són els llibres escolars, malgrat que aquí sí que la il·lustració en color sembla consubstancials amb la funció docent amb què han estat redactats. Els avantatges dels llibres escolars en versió electrònica són tan grans que aviat veurem com els manuals escolars físics van desapareixent. D’una banda no es poden fer malbé, estripar ni guixar. No es poden perdre. I en cas que d’alguna manera ens hagi quedat inutilitzat, ens sigui introbable a l’ordinador o se’ns hagi esborrat accidentalment, sempre el podrem tornar a descarregar.

A més les publicacions electròniques no s’han d’imprimir (utilitzant quantitats immenses de paper i de tinta), enquadernar, empaquetar, distribuir, descarregar a la llibreria, posar-los als prestatges, anar-los a buscar, pagar-los i portar-los a casa. I no caldrà carretejar-los cada dia a la cartera escolar. I més, encara: el text es pot mantenir contínuament actualitzat de manera que quan hi hagi un canvi o una ampliació de suficient importància, simplement se’n pot descarregar la nova versió.

Llàstima que no tot sigui tan senzill. Perquè per generalitzar-se l’ús dels llibres de text electrònics es requereix que tots els alumnes disposin d’un ordinador portàtil des d’on els puguin llegir i que tot el sistema escolar avanci cap a un ús molt més ampli de els TIC a l’escola. Però ens hi anem acostant. D’una banda, en els països més capdavanters en aquest ús (per exemple a l’estat de Califòrnia) volen començar a fer-los servir a partir del curs que començarà aquest més de setembre. Aquí, evidentment, trigarem més. Però ja hem sentit al Conseller d’Educació que en parlava… Llegiu-ne un comentari a Libros & Tecnología

Notícies relacionades: